Jak zrobić syrop z cebuli?
Cebula ma też zdolność wzmocnienia naszego systemu immunologicznego. Zawiera magnez, fosfor, siarkę, cynk i krzem, które mogą poprawić odporność.
Osoby z chorobami wątroby i nerek powinny jej unikać. Nie jest wskazana przy przewlekłych stanach zapalnych jelit. Może nasilać zgagę.
Jak zrobić leczniczy syrop?
Dwie średniej wielkości cebule obieramy, myjemy i kroimy w krążki. Układamy w czystym, uprzednio wyparzonym i dobrze wysuszonym słoiku, a następnie zasypujemy cukrem.
Po około 12 godzinach cebule powinny puścić leczniczy sok, który w połączeniu ze słodem stworzy syrop. Tak powstały płyn przecedzamy (by pozbyć się cebulowych kawałków) przy pomocy gazy lub gęstego sita i przelewamy do ciemnej buteleczki.
Syrop należy spożyć przed upływem dwóch tygodni.
Dawkowanie: w razie choroby zażywamy miksturę dwa bądź trzy razy dziennie (po łyżce stołowej). Dzieci w wieku przedszkolnym powinny zażywać nie więcej niż pół łyżeczki (małej), raz lub dwa razy dziennie, zwłaszcza, jeśli piją wyrób po raz pierwszy.