Jak zrobić syrop z melisy?
Melisa lekarska znana jest ze swoich licznych właściwości leczniczych, zwłaszcza z uspokajającego i ułatwiającego zasypianie działania. To również świetne remedium na poprawę trawienia po ciężkostrawnym posiłku, a także mdłości w trakcie ciąży. Warto również wiedzieć o pozytywnym wpływie melisy na układ krążenia – zawarte w niej substancje obniżają ciśnienie i zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Melisę można stosować nie tylko w formie naparu, ale też w postaci smacznego, orzeźwiającego syropu. Jak przygotować taki specyfik? Podpowiadamy.
Melisa to jedno z najpopularniejszych ziół wykazujących prozdrowotne właściwości. Zawiera wiele aktywnych substancji, np. garbniki, flawonoidy, fenolokwasy czy witaminę C. Dzięki temu działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i uspokajająco. Melisę warto stosować przy zaburzeniach ze snem, stresie, nerwicy czy stanach lękowych. Napar lub syrop z melisy rewelacyjnie wyciszają i relaksują oraz ułatwiają zaśnięcie. Melisa świetnie działa także na układ pokarmowy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ma też właściwości moczopędne i wiatropędne.
Syrop z melisy pomoże więc przyspieszyć trawienie nawet po spożyciu ciężkostrawnych posiłków, np. bigosu, grochówki czy dania z fasoli. Może też zniwelować problem z zatrzymywaniem wody w organizmie oraz obrzękami. Warto także stosować go w czasie przeziębienia i jako środek wspomagający odporność zimą i wiosną ze względu na jego właściwości antybakteryjne.
Syrop z melisy może być również doskonałym środkiem na mdłości w trakcie ciąży, gdyż ma działanie przeciwwymiotne oraz uspokajające. Melisa wspomaga także laktację u matek karmiących. Picie melisy jest całkowicie bezpieczne dla kobiet w ciąży i nie daje żadnych skutków ubocznych. Po melisę mogą też sięgać kobiety, które cierpią na bolesne miesiączki. Środek ten uśmierza ból i reguluje cykl miesiączkowy. Ponadto syrop z melisy bardzo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Obniża bowiem ciśnienie i poziom "złego" cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca.
Do przygotowania syropu potrzebujemy trzy garści melisy (liście i łodygi), litr wody, kilogram cukru brązowego lub 300 g miodu oraz sok z jednej dużej cytryny. Można użyć zarówno świeżą melisę zerwaną z ogródka, jak i kupioną w sklepie. Melisę należy dokładnie umyć, osuszyć, ugnieść w dłoniach i wrzucić do garnka. Dodajemy do niej cukier lub miód i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Napar odstawiamy na 12 godzin, a po tym czasie ponownie podgrzewamy syrop. Gdy będzie już gorący, należy wyjąć melisę i dodać sok z cytryny. Doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy przez 30 minut. Gotowy syrop wlewamy do butelek lub słoiczków i mocno zakręcamy. Można go przechowywać w lodówce przez trzy tygodnie.
Warto mieć w swojej apteczce syrop z melisy, który może pomóc na wiele dolegliwości. Można pić go profilaktycznie na wzmocnienie odporności lub w czasie przeziębienia, rozcieńczając jedną łyżeczkę ze szklanką wody lub herbaty. Warto również stosować go w przypadku mdłości, bólów menstruacyjnych czy problemów żołądkowych po zjedzeniu ciężkostrawnych posiłków. Syrop z melisy świetnie też zrelaksuje i ułatwi zasypianie. Jest to nie tylko leczniczy środek, ale też smaczny produkt, który wzbogaci smak herbaty, kawy, lodów czy innych deserów. Jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, mogą sięgać po niego również dzieci.