Jakich składników zawartych w pożywieniu należy unikać?
Czy zawsze jesteśmy świadomi tego co jemy? Niekoniecznie, niektóre składniki zawarte w pożywieniu są dość nietypowe i mogą przyprawić nas o zawrót głowy. Często jesteśmy nieświadomi składu ulubionego dania lub produktu spożywczego. Poniżej znajdziemy składniki o których istnieniu nie mieliśmy pojęcia.
Można go znaleźć w przetworzonej żywności, takiej jak gotowe kawałki kurczaka i hamburgery. Składnik ten to przetworzona wołowina, który pierwotnie wykorzystywany był przy produkcji żywności dla zwierząt i oleju jadalnego.
Kacze pióra i ludzkie włosy
Wiele dużych firm wykorzystuje ludzkie włosy i kacze pióra przy produkcji chleba.
Żołądki cielęce
Przetworzone żołądki cielęce wykorzystywane są przy produkcji sera białego, aby ułatwić proces jego wytwarzania.
Jest to brązowa lub czarna ciecz o bardzo wysokiej lepkości. Smoła węglowa jest efektem ubocznym spalania węgla i koksu. Produkt ten jest również znany i wykorzystywany przy produkcji słodyczy i napojów gazowanych jako barwnik. Używa się go również do barwienia produktów spożywczych na czerwono.
Wydzielina gruczołów
Wydzielina gruczołów i mocz jest stosowana jako składnik niektórych lodów waniliowych i ma za zadanie poprawić smak produktu.
Jest on wykorzystywany najczęściej jako składnik wielu detergentów oraz kosmetyków. Boraks jest również konserwantem, który wykorzystuje się do utrzymania świeżości kawioru.
Piasek
Oznakowany jako dwutlenek krzemu, możemy go znaleźć w przyprawach takich jak chili.
Trociny
Są produktem ubocznym powstałym w trakcie cięcia i obróbki drewna. Producenci żywności wykorzystali go w tartym serze, aby ograniczyć jego sklejanie.
Kwas fosforowy jest to przezroczysty, bezbarwny, bezwonny środek o ciekłej konsystencji syropu. W żywności stosuje się go do nadania pikantnego i kwaśnego smaku potraw.
Wosk zwierzęcy
Lanolina jest to wosk zwierzęcy otrzymywany podczas czyszczenia wełny owczej. Niestety, wykorzystywana jest przy produkcji gum do żucia.