Reklama

Jakich składników zawartych w pożywieniu należy unikać?

Czy zawsze jesteśmy świadomi tego co jemy? Niekoniecznie, niektóre składniki zawarte w pożywieniu są dość nietypowe i mogą przyprawić nas o zawrót głowy. Często jesteśmy nieświadomi składu ulubionego dania lub produktu spożywczego. Poniżej znajdziemy składniki o których istnieniu nie mieliśmy pojęcia.

Różowy szlam

Można go znaleźć w przetworzonej żywności, takiej jak gotowe kawałki kurczaka i hamburgery. Składnik ten to przetworzona wołowina, który pierwotnie wykorzystywany był przy produkcji żywności dla zwierząt i oleju jadalnego.

Kacze pióra i ludzkie włosy

Wiele dużych firm wykorzystuje ludzkie włosy i kacze pióra przy produkcji chleba.

Żołądki cielęce

Przetworzone żołądki cielęce wykorzystywane są przy produkcji sera białego, aby ułatwić proces jego wytwarzania.

Smoła węglowa

Jest to brązowa lub czarna ciecz o bardzo wysokiej lepkości. Smoła węglowa jest efektem ubocznym spalania węgla i koksu. Produkt ten jest również znany i wykorzystywany przy produkcji słodyczy i napojów gazowanych jako barwnik. Używa się go również do barwienia produktów spożywczych na czerwono.

Reklama

Wydzielina gruczołów

Wydzielina gruczołów i mocz jest stosowana jako składnik niektórych lodów waniliowych i ma za zadanie poprawić smak produktu.

Boraks

Jest on wykorzystywany najczęściej jako składnik wielu detergentów oraz kosmetyków. Boraks jest również konserwantem, który wykorzystuje się do utrzymania świeżości kawioru.

Piasek

Oznakowany jako dwutlenek krzemu, możemy go znaleźć w przyprawach takich jak chili.

Trociny

Są produktem ubocznym powstałym w trakcie cięcia i obróbki drewna. Producenci żywności wykorzystali go w tartym serze, aby ograniczyć jego sklejanie.

Kwas fosforowy

Kwas fosforowy jest to przezroczysty, bezbarwny, bezwonny środek o ciekłej konsystencji syropu. W żywności stosuje się go do nadania pikantnego i kwaśnego smaku potraw.

Wosk zwierzęcy

Lanolina jest to wosk zwierzęcy otrzymywany podczas czyszczenia wełny owczej. Niestety, wykorzystywana jest przy produkcji gum do żucia.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pożywienie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy