Jakie korzyści zdrowotne posiada napar z kuminu?
Oprócz jego kulinarnych zastosowań, kmin jest aromatyczną przyprawą stosowaną w celach leczniczych od czasów starożytnych. Dodaje on potrawą niesamowity smak, ale poza tym doskonale wpływa na ogólne zdrowie, stan włosów i skóry. Kumin najlepiej jest spożywać w postaci płynnej czyli w naparze. Można go używać zarówno wewnętrznie i zewnętrznie. Poniżej znajdziesz najczęstsze zastosowania naparu z kuminu oraz przepis na jego przygotowanie.
Zdrowie prenatalne - Kumin wspomaga zdrowy przebieg ciąży. Uważa się, że dzięki niemu poród jest łatwiejszy, a także poprawia laktację karmiącej matki. Ponieważ kumin jest bogaty w żelazo, zaleca się go kobietom podczas cyklu menstruacyjnego.
Poprawia trawienie
Nasiona kuminu poprawiają trawienie i łagodzą wiele powszechnych dolegliwości trawiennych, w tym gazy, wzdęcie, biegunka, nudności i niestrawność. Kumin wspomaga trawienie poprzez stymulację produkcji enzymów trzustkowych.
Nasiona kuminy są bardzo skuteczne w leczeniu bezsenności. Zwykle na bezsenność stosuje się napar z kuminu i bananem.
Porost włosów
Napar z kuminy jest jednym z najlepszych stymulatorów włosów. Sprawia on, że mieszki włosowe stają się silniejsze. W dłuższej perspektywie zapewnia silne i zdrowe korzenie włosów.
Regularne spożywanie naparu pomaga utrzymać włosy w zdrowiu. Włosy stają się silne, błyszczące oraz sprawia, że włosy i skóra głowy są odporne na
infekcje.
Jak przygotować napar
Dodaj łyżeczkę nasion kuminu do szklanki wody, którą należy doprowadzić do wrzenia. Gdy woda nabierze brązowego koloru, wyłącz ogień i zakryj miksturę pokrywką lub talerzykiem. Pozostaw wywar do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Jeśli chcesz, aby twoja herbata była łagodniejsza, do gorącej wody dodaj kilka ziaren kuminu, przykryj i zostaw do zaparzenia.