Jedzenie, które niszczy psychikę
Niezdrowa dieta wiąże się u dorosłych z częstszym występowaniem umiarkowanych i poważnych dolegliwości psychicznych – wynika z badania opublikowanego na łamach „International Journal of Food Sciences and Nutrition”.
Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Loma Linda podsumowali wyniki ankiet telefonicznych przeprowadzonych w ciągu 10 lat z ponad 240 tysiącami ochotników. Doszli do wniosku, że wysoko przetworzona, bogata w kalorie, lecz uboga w składniki odżywcze żywność sprzyja występowaniu problemów psychicznych.
Na przykład produkty zawierające dużo cukru korelują z częstszym zachorowaniem na zaburzenie afektywne dwubiegunowe, objawiające się naprzemiennym występowaniem manii i depresji.
Tymczasem jedzenie smażone, o wysokiej zawartości cukru i przetworzonych ziaren, wiąże się z większym prawdopodobieństwem zachorowania na depresję.
Efekt ten jest niezależny od wieku, płci, poziomu wykształcenia lub wysokości zarobków badanych osób.
- To jedno z badań, które może wywrzeć potężny wpływ na sposoby leczenia wykorzystywane w medycynie behawioralnej. Najwyższy czas byśmy przyjrzeli się roli, jaką w utrzymaniu zdrowia psychicznego odgrywa dieta, bo niewykluczone, że to właśnie zdrowe wybory żywieniowe zapewniają dobre samopoczucie psychiczne - komentuje dr Jim E. Banta, koordynator badania.