Reklama

Kalafior romanesco: Pyszny i niskokaloryczny

Wyglądem przypomina połączenie kalafiora z brokułem, choć robi bardziej spektakularne wrażenie wizualne i jest kilka razy zdrowszy niż obydwa te warzywa razem wzięte. Porównać można go ze spiralą, na końcu której umieszczono zielone różyczki przypominające wieżę zamkową. Jednak nie tylko oryginalny wygląd powinien zachwycać nas w kalafiorze romanesco. Na szczególne uznanie zasługują właściwości prozdrowotne tego warzywa. Okazuje się, że zielony kalafior pomaga schudnąć, chroni przed osteoporozą, wzmacnia układ nerwowy i wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto go jeść.

Co nieco o romanesco

Kalafior romanesco to jedna z najbardziej oryginalnych i najzdrowszych odmian kalafiora, która popularnością cieszy się głównie w północno-zachodniej Europie, natomiast uprawiana jest na szeroką skalę we Włoszech. Romanesco zwany jest również zielonym kalafiorem, oczywiście ze względu na swoja barwę. Przyciąga oryginalnym wyglądem, zachwyca wykwintnym smakiem oraz rozlicznymi właściwościami prozdrowotnymi. To wszystko dzięki cennym składnikom odżywczym, które w nim znajdziemy, a mianowicie: błonnikowi, białku oraz witaminom A, B6, D i K. Ponadto, zielony kalafior zawiera również kwas askrobinowy, magnez, a także wapń. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom tego oryginalnego warzywa.

Reklama

Idealny na trawienie

Zielony kalafior jest lekkostrawnym warzywem, zawiera więc niewiele kalorii. W 100 gramach znajdziemy ich zaledwie 30! Możemy jeść go bez obaw, że przytyjemy. Ponadto, romanesco świetnie wpływa na pracę układu trawiennego. Przyspiesza metabolizm i usprawnia pracę jelit.

Wzmacnia kości

Dzięki sporej zawartości wapnia oraz witaminy K romanesco doskonale wpływa również na kości. Poprawia ich gęstość mineralną i chroni przed osteoporozą. Oczywiście pod warunkiem, że jemy zielony kalafior regularnie.

Działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i antynowotworowo

W zielonym kalafiorze znajdziemy ważną substancję, która odpowiedzialna jest za jego barwę. Mowa o chlorofilu, który wykazuje właściwości oczyszczające, przeciwzapalne i antynowotworowe. Zielony kalafior zawiera go naprawdę sporo.

Pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego

Witamina B6 oraz magnez, których spore ilości znajdziemy w romanesco, wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Po pierwsze usprawniają jego pracę, a po drugie zmniejszają napięcie oraz szkodliwe działanie stresu. To kolejny powód, dla którego warto jeść zielonego kalafiora.

Jak najlepiej smakuje kalafior romanesco?

Kalafior romanesco można przyrządzać na wzór brokułów lub tradycyjnego kalafiora. Smakuje świetnie, gdy ugotujemy go na parze i podamy z dodatkiem sosu czosnkowego. Jeśli mamy okazję go kupić, warto to zrobić. Pamiętajmy jednak, że romanesco jest dużo słodszy niż tradycyjny kalafior, ale jednocześnie wykwintny. To pyszne i bardzo zdrowe warzywo.

Gdzie kupić romanesco?

W Polsce zielonego kalafiora można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Od czasu do czasu pojawia się w również w dobrze zaopatrzonych supermarketach. Jego cena to około siedmiu złotych za jedną sztukę.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy