Kalina koralowa: Wzmacnia odporność i łagodzi wiele dolegliwości
Kalina koralowa to niezwykła roślina, która niestety popularnością cieszy się bardziej na wsiach niż w miastach. Niestety, ponieważ ma fenomenalny wpływ na zdrowie, a także szerokie zastosowanie. I choć przetwory z kaliny można spotkać w popularnych sklepach, to oczywiście nie znajdziemy w nich tylu wartości odżywczych, co w świeżych owocach lub kwiatach kaliny. Ta wyjątkowa i zupełnie niepozorna roślina naprawdę zaskakuje swoimi właściwościami. Wspomaga leczenie wielu chorób i zapobiega im. Ponadto, łagodzi bolesne dolegliwości miesiączkowe, a także pozytywnie wpływa na urodę. To tylko część z tego, co może zaoferować nam kalina. Poznaj jej pozostałe zaskakujące właściwości.
Kalina koralowa to krzew, który charakteryzuje asymetryczna, luźna korona. Może osiągać nawet do czterech metrów wysokości. Kalinę cechują również jasnozielone liście, które jesienią przybierają purpurową barwę, a także białe kwiaty zbite w kulę. Tylko niektóre odmiany kaliny wydają owoce przypominające czerwone korale. Są one bogactwem wielu cennych dla naszego zdrowia wartości odżywczych. Tę wyjątkową roślinę można spotkać zazwyczaj na terenach wiejskich. Przyciąga swoim zapachem i wyglądem.
Kalina koralowa jest rośliną bogatą w wiele wartości odżywczych. To przede wszystkim źródło ważnych witamin: A, C, K i P, a ponadto, minerałów, kwasów organicznych oraz przeciwutleniaczy. Wszystkie te składniki odgrywają ogromną rolę w procesach zachodzących w naszym organizmie, a także wzmacniają zdrowie. Kalina koralowa wykazuje wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Jakich?
Właściwości kaliny koralowej
Usprawnia ogólną pracę organizmu
Wartości odżywcze, które zawiera kalina koralowa sprawiają, że roślina ta działa pozytywnie na cały organizm. Regularnie spożywana usprawnia jego pracę, wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na urodę.
Łagodzi dolegliwości układu trawiennego i bóle miesiączkowe
Kalina zawiera również składnik o nazwie kumaryna, który ma działanie rozkurczowe. Dlatego napary z kaliny stosuje się jako środek łagodzący dolegliwości układu trawiennego, a także bóle miesiączkowe. Wykazano, że kumaryna zmniejsza napięcie mięśni macicy, a tym samym bóle menstruacyjne. W ludowej medycynie naturalnej napary z owoców kaliny były wykorzystywane właśnie w tym celu.
Zapobiega rozwojowi przewlekłych chorób
Dzięki sporej ilości przeciwutleniaczy, które znajdziemy w składzie kaliny, roślina ta pomaga zapobiegać powstawaniu poważnych chorób, w tym nawet nowotworów. Ponadto, wspomaga leczenie chorób zakaźnych, przeziębień, grypy i stanów zapalnych. Obniża również nadciśnienie i poziom szkodliwego cholesterolu we krwi.
Oczyszcza organizm
Kalina wykazuje również działanie odtruwające i oczyszczające. Dzięki temu usprawnia pracę wątroby i poprawia jakość krwi. Wykazano również, że wzmacnia serce.
Poprawia kondycję skóry, opóźnia procesy starzenia się
Zarówno w owocach, jak i kwiatach kaliny znajduje się pokaźna ilość witaminy A, która przecież dobroczynnie wpływa na naszą skórę. Dostarczana do organizmu w postaci naturalnych produktów działa szybciej i efektywniej. Po pierwsze odżywia skórę i poprawia jej ogólną kondycję, po drugie zapobiega powstawaniu wyprysków, po trzecie usuwa przebarwienia, a po czwarte opóźnia procesy starzenia się. To kolejna cenna właściwość, dzięki której warto regularnie stosować kalinę.
Kalinę można stosować w różnej postaci, by doświadczyć jej cennych właściwości. Znajdziemy je zarówno w owocach, jak kwiatach, korzeniu oraz korze. Oto, co możesz przygotować z kaliny koralowej:
Napar z owoców lub kwiatów kaliny
Przygotujesz go na bazie suszonych owoców lub kwiatów kaliny. Należy zalać je szklanką wrzątku i pić trzy razy dziennie przez okres kilku tygodni.
Nalewka z owoców kaliny
Nalewka z kaliny jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy 300 gramów owoców zalać dwoma szklankami spirytusu. Po kilku dniach napój będzie gotowy do picia. Zalecana dzienna dawka to 50 mililitrów nalewki.
Galaretka z owoców kaliny
Regularnie jedzona galaretka z owoców kaliny wzmacnia kości i odporność organizmu. Wystarczy zmiksować około 300 gramów owoców kaliny, a następnie połączyć je z 400 mililitrami rozpuszczonej żelatyny. Galaretkę należy jeść codziennie.
Kalina do ciast i mięsa
Owoce kaliny sprawdzą się również jako dodatek do ciast i mięs. Mają lekko słodkawy smak i pięknie prezentują się z jedzeniem. Ponadto, warto przygotowywać z nich różnego rodzaju dżemy i konfitury.