Kanapka - królowa przekąsek nie musi być nudna
Niejednokrotnie zjadamy ją na śniadanie, lunch czy kolację - kanapkę. I choć ta popularna przekąska uznawana jest często za szybki i byle jaki sposób na zaspokojenie głodu, Karol Okrasa zapewnia, że daje ona wiele miejsca na kulinarne eksperymenty.
Kanapka jest daniem głównym w menu pracujących Polaków. Dla prawie 40 proc. ankietowanych stanowi podstawowy posiłek, wskazują badania przeprowadzone w 2010 roku przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini. Dlatego też warto, aby ten, zdawałoby się banalny posiłek, był urozmaicony, do czego zachęcają kucharze Karol Okrasa i Pascal Brodnicki.
"Kanapki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą być na słodko lub wytrawne, można je zabrać do pracy, do szkoły czy zjeść w podróży. Nie trzeba ich podgrzewać, są dobre na śniadanie i na kolację, a także, jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Jedli je nasi rodzice, jemy je także my. Cóż, kanapki są po prostu uniwersalne i ponadczasowe" - podkreśla w rozmowie z PAP Life Karol Okrasa.
Zwykle ta szybka przekąska uznawana jest za proste "danie", jednak jak podkreśla Karol Okrasa bardzo łatwo można odczarować mit nudnej kanapki. "Kanapka to rzeczywiście prosta przekąska, ale czy to musi oznaczać, że nudna? Przy odrobinie chęci i pomysłowości kanapka może mieć naprawdę intrygujący smak.
Wystarczy poeksperymentować z tym, co mamy w swojej kuchni, użyć awokado czy bakłażana w miejsce ogórka, dodać kapary lub szpinak, doprawić: musztardą francuską albo octem balsamicznym. Jest wiele sposobów na to, jak urozmaicić kanapkę.
I choć wiosną i latem łatwo o urozmaicanie "sandwicha" o świeże, aromatyczne warzywa, jesień wcale nie oznacza nudy. W tym mało sprzyjającym czasie również można się pokusić o wiele ciekawych i zaskakujących dodatków.
"Ze smaków jesieni nie można przegapić dyni! Można ją upiec lub zrobić z niej pastę, będzie doskonała zamiast masła. Nie zapomnijmy też o cykorii, cukinii czy bakłażanie. Dzięki temu nasze kanapki nabiorą prawdziwie jesiennego charakteru.
Ale pamiętajmy, że obecnie w zasadzie przez cały rok mamy dostęp do świeżych warzyw w sklepach. Dlatego zbliżająca się jesień nie musi oznaczać rezygnacji z pomidorów, ogórków, papryki czy świeżych ziół" - zachęca Okrasa, który wraz z Pascalem Brodnickim stworzyli kilka ciekawych przepisów.