Kasza coix: Przewyższa inne kasze. Jak wpływa na zdrowie?
Kuchnia polska obfituje w kasze, które stanowią apetyczny dodatek do dań głównych. Często sięgamy po te pochodzące z rodzimych zbóż, takich jak proso, gryka, jęczmień albo pszenica. Warto jednak czasem otworzyć się na kulinarne zwyczaje pochodzące z innych części świata. Przykładem może być kasza coix zawierająca mnóstwo cennych wartości odżywczych. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy, aminokwasów oraz witamin, które są niezbędne w codziennej diecie. Jak ten produkt wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść kaszę coix? Przekonajmy się.
Kasza coix bywa nazywana łzami Hioba, jerozolimskim prosem albo chińskim jęczmieniem perłowym. Pochodzi z dalekiej Azji, gdzie uprawiana jest przede wszystkim w Tajlandii, Chinach oraz Japonii. Pozyskiwana jest z łzawicy ogrodowej, która jest jednoroczną rośliną o wyjątkowych walorach dekoracyjnych. Charakteryzuje się bujnymi kwiatostanami, które po przekwitnięciu odkrywają interesujące nasiona przypominające krople wody. Po wysuszeniu tworzy się z nich różne ozdoby albo wykorzystuje się je w celach spożywczych.
Do czego wykorzystać kaszę coix?
Kasza coix z powodzeniem może zastąpić rodzime produkty zbożowe. Jej walory smakowe zostały docenione przede wszystkim przez mieszkańców Azji, gdzie jest stawiana na równi z ryżem. Co ciekawe, z ziaren łzawicy ogrodowej wytwarza się mąkę, którą wykorzystuje się jako bazę przepysznych placków, a nawet makaronu. Właściwości tego zboża docenili mieszkańcy Indii, w których wytwarza się orzeźwiający trunek przypominający nasze rodzime piwo, a Japończycy po uprażeniu ziaren oraz ich odpowiedniemu zaparzeniu, otrzymują pobudzający napój.
Dlaczego kasza coix jest tak popularna na Dalekim Wschodzie? Przede wszystkim ze względu na jej właściwości zdrowotne. To źródło wielu witamin oraz cennych substancji odżywczych. Znajduje się w niej błonnik pokarmowy, którego działanie rewelacyjnie wpływa na układ pokarmowy: reguluje jego pracę, pomaga wchłaniać cenne minerały oraz przyspiesza przemianę materii. Regularne spożywanie błonnika jest nieocenione w profilaktyce chorób nowotworowych oraz schorzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2. Poza tym szczelnie wypełnia ścianki żołądka i jelit sprawiając, że dłużej utrzymuje się uczucie sytości.
Kasza coix: Na co pomoże?
Oprócz nieocenionego błonnika, w kaszy coix znajdują się aminokwasy, które chronią cały organizm. Pełnią one ważną funkcję w organizmie; przede wszystkim wykazują działanie przeciwzapalne, antyalergiczne oraz stymulujące układ nerwowy. Poza tym są one katalizatorem do wytworzenia przeciwutleniaczy w organizmie, które odgrywają wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim chronią ciało przed jego nadmiernym starzeniem się, usuwają szkodliwe toksyny, zapobiegają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak np. alzheimer.
Cenne składniki zawarte w kaszy coix są szczególnie ważne dla osób, które chcą cieszyć się pięknym i młodym wyglądem. Spożywana regularnie poprawia kondycję włosów i paznokci. Staja się one mocne, pełne blasku, nie łamią się, a przede wszystkim szybciej rosną. Kasza coix ma działania przeciwzapalne, dlatego jest szczególnie polecana osobom, które borykają się z różnymi dolegliwościami skórnymi, takimi jak trądzik, przebarwienia oraz owrzodzenia. Jeśli komuś zależy na szczupłej sylwetce, również powinien sięgnąć po kaszę coix, gdyż wspiera walkę z nadprogramowymi kilogramami.
Kasza coix na układ krążenia
Obecnie jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie są trapiące nas choroby układu krążenia. Do ich rozwoju przyczyniają się nieodpowiedni styl życia oraz słabo zbilansowana dieta. Remedium na chore serce może być kasza coix. Zawarte w niej polifenole oraz kwasy tłuszczowe usuwają nadmiar cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Poza tym spożywanie kaszy coix reguluje ciśnienie tętnicze, wzmacnia układ neurologiczny i stymuluje pracę trzustki.