Kobiety pracujące na świeżym powietrzu rzadziej chorują na raka piersi
Na nowotwór piersi choruje coraz więcej kobiet, również młodych. Jak wynika ze statystyk, w ciągu ostatnich lat współczynnik zgonów spowodowanych rakiem piersi zwiększył się w Polsce o ponad 7 proc. Jednym ze sposobów zapobiegania temu nowotworowi jest spędzanie jak największej ilości czasu na świeżym powietrzu. Kluczową kwestią jest ekspozycja na promienie słońca.
Wiele wskazuje na to, że czynności, takie jak koszenie trawy czy zbieranie owoców mogą przynieść nam istotne korzyści zdrowotne. Jak wynika z nowego badania naukowego, kobiety, które spędzają dużo czasu na świeżym powietrzu, np. w ramach wykonywanej na co dzień pracy, są w mniejszym stopniu narażone na rozwój raka piersi.
Zespół duńskich naukowców odkrył, że u kobiet, które w ciągu 20 lat pracowały głównie na zewnątrz, występowało o 17 proc. mniejsze ryzyko nowotworu. Kluczową kwestią jest tutaj, jak spekulują uczeni, ekspozycja na światło słoneczne, pod wpływem którego organizm wytwarza witaminę D.
W ramach badania przeanalizowano dane pozyskane z Duńskiego Rejestru Nowotworów. Naukowcy wzięli pod lupę informacje na temat zdrowia 38 375 kobiet poniżej 70. roku życia, u których zdiagnozowano raka piersi. Każdą z nich porównano następnie z pięcioma przypadkowo wybranymi z duńskiego Rejestru Ewidencji Ludności kobietami urodzonymi w tym samym roku. Naukowcy poddali szczegółowej analizie historię zatrudnienia każdej badanej osoby, aby sprawdzić, czy istnieje korelacja między pracą na świeżym powietrzu a ryzykiem wystąpienia nowotworu.
Rezultaty owej analizy ujawniły, że panie, które przez ponad dwie dekady wykonywały pracę na zewnątrz, były o niemal jedną piątą mniej narażone na rozwój raka piersi.
Na kobietach, które pracowały przez większość życia w pomieszczeniach, ciążyło tymczasem o 11 proc. większe ryzyko zachorowania.
"Nasza główna hipoteza jest taka, że ekspozycja na słońce poprzez produkcję witaminy D może zmniejszyć ryzyko raka piersi po 50. roku życia. A wykonywanie pracy na świeżym powietrzu umożliwia długą ekspozycję na oddziaływanie promieni słonecznych" - komentuje Julie Elbak Pedersen, główna autorka badania.
Uczona przypomina, że w okresie mniejszego nasłonecznienia warto zadbać o suplementację witaminy D oraz szukać jej w pożywieniu. Największe jej ilości znajdziemy w rybach, takich jak węgorz, śledź, łosoś, tuńczyk i makrela.
Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!
Zobacz również: