Kompot z suszu
Wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej wigilii bez kompotu z suszu. I bardzo dobrze! Ma nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zalety prozdrowotne.
Kompot z suszu powinien na stałe wrócić do łask, bo oprócz naturalnego słodkiego smaku może przynieść nam sporo korzyści. Dla uzyskania optymalnego efektu najczęściej łączy się suszone jabłka, gruszki, śliwki.
Największą zaletą tego trio w kompocie jest wysoka zawartość błonnika, który nie tylko sprzyja perystaltyce jelit i stymuluje trawienie, ale też daje uczucie sytości, ograniczając tym samym pokusę na kolejne smakołyki.
Zawarte w owocach kwasy owocowe dbają o naturalną florę bakteryjną jelit i wspierają rozwój dobrych bakterii jelitowych. Oczywiście najlepiej samodzielnie przygotować susz i mieć pewność, że nie został chemicznie wzbogacony.
Suszone owoce są źródłem szeregu witamin. Znajdziemy wśród nich silne antyoksydanty czyli witaminę A, C i E. Susz bogaty jest również w witaminy z grupy B warunkujące prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego oraz witaminę K korzystnie wpływającą na pracę wątroby. Kompot z suszu to źródło potasu i magnezu - kluczowych pierwiastków dla dobrej kondycji mózgu, serca i systemu nerwowego. Zapewni nam również podaż żelaza - składnika hemoglobiny, warunkującego dotlenienie tkanek