Koper włoski zwany fenkułem
Borykając się z różnymi dolegliwościami trawiennymi często sięgamy po suplementy diety czy inne „specyfiki” nie zdając sobie sprawy, że siła tkwi w naturze.
Wystarczy jedynie poznać niezwykłe właściwości niektórych ziół, dzięki którym złagodzimy, a nawet pozbędziemy się problemów trawiennych i poprawimy swoje samopoczucie.
Jednym z bardzo cennych dzięki swoim właściwościom ziół jest m.in. koper włoski zwany też fenkułem. Należy do rodziny selerowatych, uprawiany głównie w krajach śródziemnomorskich - jako warzywo, a w Polsce do celów leczniczych.
Działanie lecznicze
Koper włoski bogaty jest w witaminę C, potas, mangan, żelazo, kwas foliowy oraz błonnik. Surowcem jest owoc, który działa jako łagodny środek przeciwkaszlowy, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa moczopędnie, a u karmiących matek - mlekopędnie. Koper włoski jest popularnym ziołem przede wszystkim dla osób mających problemy trawienne.
Poza tym, że stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego i pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Jest bezpieczny również dla niemowląt i dzieci. Kolejną zaletą kopru są przeciwbakteryjne właściwości, które pomogą osobom borykającymi się z nieświeżym oddechem, a działanie przeciwzapalne wspomoże zdrowie dziąseł. Wystarczy przepłukać usta przestudzoną herbatką z nasion kopru.
Lecznicze substancje czynne kopru włoskiego (glikozydy fenolowe, flawonoidy, olejek eteryczny, sole mineralne oraz cukry) przyczyniają się do łagodzenia lub likwidacji wzdęć, nadmierną fermentację w jelitach, a także pobudzają żołądek do pracy. Ponadto, dzięki przeprowadzonym badaniom udowodniono, iż koper włoski spożywany zarówno jako warzywo, jak i w postaci naparu wzmacnia układ moczowo-płciowy oraz usprawnia pracę śledziony oraz nerek.
Systematyczne picie herbatek z koprem włoskim pomaga ponadto w pozbyciu się toksyn oraz nadmiaru wody z organizmu, a co za tym idzie - pomaga w walce z otyłością. Spożywanie świeżego kopru przyspiesza metabolizm, daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Chcąc wdrożyć spożywanie tego cennego zioła do naszej diety wystarczy uprażyć nasiona na blasze lub patelni, zmielić, przesiać przez sito, a następnie powstały proszek zalać ciepłą wodą i wypijać dwa razy dziennie.
Włączenie kopru włoskiego do jadłospisu bądź stosowanie wyciągów z tej rośliny wspomoże naturalne siły odpornościowe organizmu. Spożywanie fenkułu chroni też przed udarem i zawałem serce - dzięki niemu w ściankach tętnic nie odkłada się tłuszcz. Od stuleci znane jest działanie wzmacniające układ nerwowy oraz poprawiające wzrok. Po za tym, koper włoski wykazuje właściwości antynowotworowe.
Wykorzystanie w kuchni
Fenkuł ma szerokie zastosowanie w gastronomii jako przyprawa o silnym, anyżowym zapachu. Używa się go jako dodatek do zup, kompotów, sosów, kapusty, buraczków ćwikłowych i innych warzyw.
Osobom nie przepadającym na anyżkowym posmakiem poleca się przyrządzanie go na ciepło - staje się wówczas łagodniejszy. Można go używać też jako przyprawę do wypieków i chleba, zaś olejek fenkułowy do zaprawiania likierów. Łodygi wraz z liśćmi bogatymi w kwas askorbinowy i karoten świetnie nadają się do przyprawiania marynat oraz konserw.
Dominika Gębiś