Królewska purpura

article cover
123RF/PICSEL

Królewska purpura

Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś – czas to nadrobić. Nie tylko urozmaicisz menu nowymi smakami, a talerz ubarwisz intensywnymi barwami, ale też zyskasz zastrzyk, niezbędnej wiosną, energii. Antyutleniacze w nich zawarte chronią i wzmacniają organizm. Poprawiają odporność i zabezpieczają nie tylko przed sezonowymi infekcjami, ale też chorobami przewlekłymi, w tym miażdżycą, cukrzycą i nadciśnieniem. Są najlepszą profilaktyką chorób nowotworowych.
Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś – czas to nadrobić. Nie tylko urozmaicisz menu nowymi smakami, a talerz ubarwisz intensywnymi barwami, ale też zyskasz zastrzyk, niezbędnej wiosną, energii. Antyutleniacze w nich zawarte chronią i wzmacniają organizm. Poprawiają odporność i zabezpieczają nie tylko przed sezonowymi infekcjami, ale też chorobami przewlekłymi, w tym miażdżycą, cukrzycą i nadciśnieniem. Są najlepszą profilaktyką chorób nowotworowych. 123RF/PICSEL
Siłą antocyjanów jest również ich ochronne działanie na komórki wątroby, jednego z najważniejszych organów w ludzkim ciele. Wątroba potrafi dużo wytrzymać. Sprawnie się regeneruje, ale gdy zaczyna szwankować, może być nieprzyjemnie. Obciążamy ją jedząc wysokoprzetworzoną żywność, zażywając leki i suplementy diety, paląc papierosy i pijąc alkohol. Te nawyki działają destrukcyjnie na komórki wątroby, która, choć trudno nazwać ją szczególnie nadwrażliwą, też ma swój punkt krytyczny. Włączając do menu warzywa w odcieniach fioletu, wesprzemy tytaniczną pracę, jaką wątroba niestrudzenie dla nas wykonuje. Ewa Koza, mamsmak.com
Siłą antocyjanów jest również ich ochronne działanie na komórki wątroby, jednego z najważniejszych organów w ludzkim ciele. Wątroba potrafi dużo wytrzymać. Sprawnie się regeneruje, ale gdy zaczyna szwankować, może być nieprzyjemnie. Obciążamy ją jedząc wysokoprzetworzoną żywność, zażywając leki i suplementy diety, paląc papierosy i pijąc alkohol. Te nawyki działają destrukcyjnie na komórki wątroby, która, choć trudno nazwać ją szczególnie nadwrażliwą, też ma swój punkt krytyczny. Włączając do menu warzywa w odcieniach fioletu, wesprzemy tytaniczną pracę, jaką wątroba niestrudzenie dla nas wykonuje. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Uściślijmy na początku, że mówimy o fioletowej tonacji, która obejmuje odcienie purpury i czerwieni. Wspólną cechą roślin z tej części palety barw jest wyjątkowo wysoka zawartość antyoksydantów – substancji, których korzystny wpływu na ludzki organizm nie sposób przecenić. Im odcień skórki bardziej intensywny, tym warzywo zawiera ich więcej.
Uściślijmy na początku, że mówimy o fioletowej tonacji, która obejmuje odcienie purpury i czerwieni. Wspólną cechą roślin z tej części palety barw jest wyjątkowo wysoka zawartość antyoksydantów – substancji, których korzystny wpływu na ludzki organizm nie sposób przecenić. Im odcień skórki bardziej intensywny, tym warzywo zawiera ich więcej. 123RF/PICSEL
Co, poza bakłażanem, przyjmuje królewskie odcienie fioletowej purpury? Niektóre odmiany jarmużu, sałaty i cykorii. Kalarepa, fioletowe buraki liściowe i czerwone ćwikłowe (czerwień to też purpura). Czerwona cebula, tęsknie wyczekiwana wiosną rzodkiewka, kapusta, którą zwykliśmy nazywać czerwoną, ale przyłożona do wzornika barw z łatwością przylgnie do fioletu. Jest też fioletowa odmiana bazylii, fioletowa fasola szparagowa i fioletowy groch. Najrzadziej spotykane ze wszystkich odmian: intensywnie fioletowe pomidory i fioletowa, niemal wpadająca w czerń, papryka. W sprzedaży są też fioletowe ziemniaki i fioletowa marchew.
Co, poza bakłażanem, przyjmuje królewskie odcienie fioletowej purpury? Niektóre odmiany jarmużu, sałaty i cykorii. Kalarepa, fioletowe buraki liściowe i czerwone ćwikłowe (czerwień to też purpura). Czerwona cebula, tęsknie wyczekiwana wiosną rzodkiewka, kapusta, którą zwykliśmy nazywać czerwoną, ale przyłożona do wzornika barw z łatwością przylgnie do fioletu. Jest też fioletowa odmiana bazylii, fioletowa fasola szparagowa i fioletowy groch. Najrzadziej spotykane ze wszystkich odmian: intensywnie fioletowe pomidory i fioletowa, niemal wpadająca w czerń, papryka. W sprzedaży są też fioletowe ziemniaki i fioletowa marchew. 123RF/PICSEL
Wszystkie warzywa o intensywnych kolorach są źródłem przeciwutleniaczy, to co wyróżnia tonację fioletowych, to zawartość antocyjanów, ich naturalnych barwników. Antocyjany mają korzystny wpływ na komórki skóry i mózgu. Hamując destrukcyjne działanie wolnych rodników, zapobiegają ich przedwczesnemu starzeniu. Włączając do jadłospisu fioletowe warzywa zadbasz nie tylko o młody wygląd, poczujesz przypływ sił witalnych, poprawisz sprawność intelektualną, pamięć, koncentrację, a nawet kreatywność.
Wszystkie warzywa o intensywnych kolorach są źródłem przeciwutleniaczy, to co wyróżnia tonację fioletowych, to zawartość antocyjanów, ich naturalnych barwników. Antocyjany mają korzystny wpływ na komórki skóry i mózgu. Hamując destrukcyjne działanie wolnych rodników, zapobiegają ich przedwczesnemu starzeniu. Włączając do jadłospisu fioletowe warzywa zadbasz nie tylko o młody wygląd, poczujesz przypływ sił witalnych, poprawisz sprawność intelektualną, pamięć, koncentrację, a nawet kreatywność. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?