Krótkie posty znanych dietetyków
Teraz jest na nie pora! Oparte na świeżych warzywach i kaszach, oczyszczą organizm i wzmocnią go. Sprawią, że poczujesz się lżejsza i piękniejsza przed latem.
Na jeden dzień : Dieta jaglana Beaty Sokołowskiej, psychologa zdrowia
Autorka tej diety od lat zajmuje się wpływem odżywiania i detoksu na jakość życia. Przekonuje, że najważniejsza jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Prowadzi warsztaty i blog.
Zasady diety: To tak naprawdę minidetoks zwany dniem odciążającym. Na jeden dzień pozwalamy bowiem odpocząć naszemu układowi pokarmowemu.
Stosowanie: Wybieramy dowolny dzień (a nawet dwa) w tygodniu, najlepiej gdy nie idziemy do pracy.
Dla kogo: Zalecana wszystkim, którzy nie mają przeciwwskazań związanych ze stanem zdrowia.
Produkty zalecane: Przez cały dzień jemy tylko kaszę jaglaną, np. w postaci zupy. Kasza ma lekko zasadowy odczyn, co sprzyja przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Posiłki: Nieduże dania z kaszy jemy na śniadanie, obiad, kolację.
Co do picia: Między posiłkami: woda mineralna i herbatki ziołowe.
Efekty: Usuwa toksyny z organizmu, co wpływa na wygląd skóry oraz nasze samopoczucie. Pomaga zeszczupleć i uniezależnić się od cukru.
Zupa jaglana
Moczymy i płuczemy 2/3 szkl. kaszy jaglanej. Gotujemy w 3 l wody z 1/2 łyżeczki kminku. Dodajemy pokrojoną cebulę, zmiażdżone 2 ząbki czosnku i 2 liście laurowe, ziele angielskie. Wsypujemy po szczypcie np. kurkumy, tymianku, imbiru, bazylii, chili. Na koniec wrzucamy natkę pietruszki i selera oraz pokrojone: marchew, 1/2 korzenia selera, pietruszkę i 2 ziemniaki. Solimy do smaku.
Kasza z warzywami
Szklankę kaszy prażymy w garnku o grubym dnie, ciągle mieszając. Przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przesypujemy go garnka i wlewamy 2 szkl. zimnej wody, solimy. Zagotowujemy na dużym ogniu i zmniejszamy go. Pod przykryciem gotujemy 10 minut. Do kaszy dodajemy przyprawy, np. kurkumę, chili i suszone zioła. Polewamy oliwą.
Zalecenia na dłużej: Codziennie na czczo pijemy wodę (1 szkl.) z plasterkiem cytryny. Stawiamy na warzywa i owoce, zwłaszcza zielone, orzechy, zdrowe tłuszcze (to produkty zasadowe). Wybieramy produkty sezonowe i lokalne. Ograniczamy mięso i nabiał (zakwaszają). Unikamy cukru, także w gotowej żywności i produktów z białej mąki.
Na pięć dni: Dieta FMD prof. Valtera Longo, gerontologa
To światowej sławy lekarz, specjalista w dziedzinie badań nad starzeniem i chorobami z nim związanymi. Opracował plany okresowych postów zapewniających długie życie oraz pomagających w leczeniu wielu chorób, np. cukrzycy.
Zasady diety: Skrót FMD (od angielskich słów Fasting Mimicking Diet) oznacza dietę naśladującą post. W pierwszy dzień przyjmujemy 1100 kcal, a w pozostałe - 800 kcal.
Stosowanie: Stosujemy ją przez pięć dni w tygodniu.
Dla kogo: Osoby zdrowe i szczupłe mogą ją stosować raz na pół roku. Osobom z dużą nadwagą i z co najmniej dwoma czynnikami ryzyka chorób np. cukrzycy, miażdżycy, zaleca się ją raz w miesiącu.
Produkty zalecane: Jemy zdrowe węglowodany złożone (warzywa i rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste) i zdrowe tłuszcze (orzechy, oliwa). Codziennie wprowadzamy suplementy: multiwitaminowy/ mineralny i kwasów omega-3 i -6.
Posiłki: Jemy śniadanie, obiad i kolację, ale możemy też zjeść dwa posiłki i przekąskę. Rozkładamy je na jak najkrótszy czas, najlepiej na 8-12 godzin.
Co do picia: Pijemy 3-4 szklanki herbaty bez cukru oraz wodę do woli.
Efekty: Uruchamia w organizmie tryb ochrony przed starzeniem. Regeneruje komórki, usuwa te zniszczone i zastępuje je nowymi. Normalizuje m.in. poziom glukozy, cholesterolu i ciśnienie. Stosowana przez trzy miesiące pozwala zgubić ok. 4 kg - głównie tłuszczyku z brzucha. Czujemy się po niej silniejsi, bo korzystnie wpływa na masę mięśni. Po diecie nie będziemy mieć chęci na podjadanie, sięganie po słodycze i produkty wysokokaloryczne.
Przykładowe menu na 1. dzień (1100 kcal)
Ważne proporcje: Zalecane jest 500 kcal z węglowodanów złożonych i 500 kcal ze zdrowych tłuszczów. Takie proporcje zawiera jadłospis:
- śniadanie: szklanka płatków owsianych namoczonych w wodzie z łyżką masła orzechowego lub dwa wafle ryżowe posmarowane łyżką masła orzechowego i banan
- obiad: postna zupa fasolowa (250 ml) z 2 łyżkami oliwy lub sałatka z brązowego ryżu (30 g) z 1/4 awokado, z selerem naciowym, papryką i orzechami np. nerkowca skropiona oliwą
- kolacja: chili warzywne, czyli podduszone na łyżce oliwy np. papryka, 1/2 cukinii, pomidor z orzechami nerkowca lub miks zielonych sałat z 1/2 awokado, oliwkami i orzechami skropione oliwą
- na przekąskę: garść orzechów, np. arachidowych, batonik typu muesli z orzechami
Przykładowe menu na 2-5. dzień (800 kcal)
Ważne proporcje: Dieta opiera się na 400 kcal z węglowodanów złożonych i 400 kcal ze zdrowych tłuszczów. Takie proporcje zawiera jadłospis:
- śniadanie: jogurt naturalny z owocami jagodowymi i orzechami lub ugotowane jajko z grillowanym pomidorem
- obiad: sałatka z kuskusu (30 g) i warzyw, np. pomidora, ogórka, papryki lub postna zupa-krem (250 ml) z zielonego groszku z 2 łyżkami oliwy
- kolacja: pół szklanki ugotowanej fasolki polanej oliwą lub pół ugotowanego brokułu z orzechami nerkowca i dwiema łyżeczkami oliwy
- na przekąskę: kilka małych marchewek, garść czarnych oliwek, jogurt naturalny lub z koziego mleka
Od 1-10 dni: Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej
Jest doktorem nauk medycznych. Badania na temat żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych skłoniły ją do opracowania diety oczyszczającej.
Zasady diety: Dostarcza 800 kcal dziennie.
Stosowanie: Dr Dąbrowska opracowała jadłospis na 10 dni. Ale na diecie można być jeden dzień w tygodniu, dwa tygodnie w miesiącu.
Dla kogo: Dla wszystkich bez przeciwwskazań (np. cukrzyca typu 1., nadczynność tarczycy).
Produkty zalecane: Podstawa to surowe i niskoskrobiowe warzywa (m.in. marchew, buraki, kalafior, brokuły). Owoce niskocukrowe stosujemy tylko jako la dodatek (np. jabłka, kiwi).
Posiłki: Jemy śniadanie, obiad i kolację. Najpierw surowe warzywa, a potem dania gotowane.
Co do picia: Dzień zaczynamy od zakwasu z buraków. Pijemy wodę mineralną, herbatki ziołowe i owocowe, kompoty bez cukru.
Efekty: Dieta oczyszcza, odmładza, pomaga w walce z wieloma chorobami i pozwala wyeliminować złe nawyki żywieniowe. Szczupli po 2 tygodniach diety mogą stracić 3-4 kg, a otyli 4-6 kg.
Zakwas buraczany: Umyte i pokrojone w plastry buraki (1 kg) układamy warstwami np. w szklanym słoju. Między nie dajemy przekrojony i nieobrany ząbek czosnku, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego. Zalewamy: 1 l wody (bez chloru i przegotowanej) z 1 łyżeczką soli himalajskiej i łyżką wody z kiszonych ogórków. Latem zakwas jest gotowy po 5-6 dniach.
Zalecane produkty:
- soki i koktajle warzywne z dodatkiem owoców: Najlepiej wyciskane w prasie lub wyciskarce, a gdy ich nie mamy - gotowe soki jednodniowe.
- surówki: Przygotowujemy je tuż przed posiłkiem, aby nie traciły wartości odżywczych.
- kiełki: Mają dużo witamin, działają przeciwzapalnie, odkażająco, oczyszczająco i przeciwrodnikowo.
- kiszonki: To bogactwo kwasu mlekowego, minerałów i probiotyków.
- przekąski z warzyw i owoców: Surowe lub suszone np. jarmuż, burak, jabłka, śliwki łagodzą głód.
- warzywa na ciepło i zupy: Są bardzo pożywne. Warzywa przygotowujemy na parze, dusimy, pieczemy. Zupy gotujemy krótko - do 30 minut.
Przepisy na proste dania na ciepło
Zapiekane marchewki
Umyte marchewki kroimy w słupki, posypujemy przyprawami. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym ok. 30 min w temp. 180ºC. Posypujemy rzeżuchą lub rozmarynem. Rada: Podobnie przygotujemy także seler lub pietruszkę.
Makaron z cukinii ze szpinakiem
Umytą cukinię kroimy w paski np. temperówką do warzyw. Mieszamy składniki zalewy i wkładamy do niej cukinię na ok. 5 min. Gotujemy ją na parze ok. 5 min. Pokrojony szpinak (kostki) dusimy z 2 łyżkami wody i posiekanym czosnkiem 10-15 min. Wykładamy na makaron. Rada: Smaczny makaron zrobimy też z kabaczka.
Kalafior pieczony w curry
Myjemy kalafior i dzielimy go na różyczki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Obsypujemy suto curry, oprószamy solą i pieprzem. Podlewamy kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Pieczemy 30-40 min. Rada: Im dłużej będziemy piec kalafiora, tym będzie miększy.
Przykładowe meny na jeden dzień
- starter: szklanka ciepłej wody z sokiem z 1/2 cytryny, szklanka zakwasu z buraków podgrzanego do 40ºC z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, majerankiem
- śniadanie: 1/2 grejpfruta z cynamonem, surówka z kapusty pekińskiej i 2 plastrów pomarańczy przyprawiona ziołami, surówka z selera, marchewki i jabłka, brokuł gotowany na parze posypany kiełkami lucerny
- obiad: zielony koktajl z łodygi selera naciowego, natki pietruszki, kilku liści szpinaku, surówka z pomidora, ogórka kwaszonego, garści roszponki, surówka z marchewki i jabłka, zupa cebulowa na wywarze z warzyw, gotowany kalafior posypany koperkiem i pietruszką
- kolacja: pomidor, surówka z białej rzodkwi, jabłka i marchewki, surówka z brokułów ugotowanych na parze i ogórka kwaszonego doprawiona czosnkiem, bigos ze świeżej kapusty i marchewki posypany koperkiem, herbata ziołowa
konsultacja Iza Czajka, dietetyk