Kwasy omega-3: kluczowe w diecie ciężarnych i małych dzieci
Stanowią budulec każdej ludzkiej komórki, zapewniają lepsze funkcjonowanie błon komórkowych i warunkują przebieg wszystkich procesów życiowych w ludzkim organizmie. Choć kluczowe dla ciężarnych i małych dzieci, kwasy tłuszczowe omega 3 są jednym z najważniejszych składników odżywczych w diecie każdego z nas.

Kwasy omega-3, obok omega-6, należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dokładniej są wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli najbardziej pożądanym tłuszczem dla zdrowia.
Wsparcie mózgu - centrum dowodzenia organizmu
Badania potwierdzają, że osoby, które jedzą dużo ryb, dłużej cieszą się tak zwaną jasnością myślenia, rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera czy demencję starczą. Dbając o regularne dostarczanie kwasów omega-3 w diecie usprawniamy zdolności poznawcze: myślenie, rozumienie, zapamiętywanie.
Dla ciężarnych
Naukowcy są zgodni, że odpowiednią ilość kwasów omega-3 w jadłospisie ciężarnej wpływa na inteligencję potomka. Omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych. Dzieci spożywające odpowiednią ilość kwasów omega-3 lepiej się rozwijają: nie mają problemów z koncentracją, są sprawniejsze ruchowo.
Jako, że najcenniejszym źródłem kwasów omega-3 są ryby, a zarówno kobiety ciężarne, jak i małe dzieci muszą, z uwagi na ryzyko zatrucia metalami ciężkimi, zachować ostrożność w ich spożywaniu, w tych dwóch przypadkach rekomendowanie jest podawanie tranu.
Dla kości
Kwasy omega-3 są kluczowe dla zdrowia kości, na każdym etapie życia. Znów szczególne znaczenia ma to w przypadku kobiet ciężarnych, w których organizmie budowany jest kościec dziecka. Podaż omega-3 jest ważna, by ten nie był tworzony kosztem kośćca matki. Omega-3 chronią jednocześnie nasze stawy przed stanami zapalnymi, zmniejszają ból oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym. Warunkują wchłanianie wapnia, stąd są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
Dla poprawy odporności
Kwasy omega-3 zapobiegają alergiom, są też szczególnie rekomendowane w ich leczeniu. Stymulują system immunologiczny do wytężonej pracy i zwiększają odporność organizmu.
Według badań kobiety, które jadają dużo ryb, są mniej narażone na raka piersi i macicy, a mężczyźni na raka prostaty. Regularne spożywanie NNKT zmniejsza ryzyko zachorowania na raka trzustki. Kwasy omega-3 działają antynowotworowo z dwóch kierunków: nie tylko aktywują geny odpowiedzialne za funkcjonowaniem układu odpornościowego, ale też blokują ścieżki rozwoju nowotworów.
Gdzie ich szukać?
Zdaniem naukowców omega-3 pochodzenia zwierzęcego są nawet ośmiokrotnie silniejsze w swoim prozdrowotnym działaniu, niż te pochodzące z roślin. Znajdziemy je głównie w rybach i skorupiakach, a także w algach, migdałach i orzechach włoskich oraz dobrej jakości olejach roślinnych, z naciskiem na : lniany i rzepakowy. Trzeba pamiętać, że obróbka termiczna niszczy NNKT, co istotne zwłaszcza w kwestii oleju.
Ewa Koza, mamsmak.com