Latem pracujesz na odporność... zimą
Zdaniem lekarzy od tradycyjnej medycyny chińskiej, od tego, co jemy latem, zależy, czy jesienią i zimą będziemy w stanie obronić się przed atakującymi nas bakteriami i wirusami.
Wbrew temu, co zwykle robimy latem, nie powinniśmy zbyt wychładzać organizmu, ale wręcz przeciwnie - ogrzewać go. Oto kilka sposobów.
Wywary z mięsa i warzyw, czyli zupy i dania jednogarnkowe (np. leczo), dodają energii. Latem staraj się je jeść przynajmniej 3-4 razy w tygodniu.
Pieprz, imbir, czosnek, kolendra, tymianek, bazylia, kardamon, cynamon, goździki, anyż - szczyptą jednej z tych rozgrzewających przypraw doprawiaj dania 4-5 razy w tygodniu, a jeśli lubisz ich smak, możesz to robić nawet codziennie.
Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów, chłodników i zup owocowych jedzonych tuż po wyjęciu z lodówki. Ale warto jeść je z umiarem (2-3 razy w tygodniu). Podobnie jak inne "wychładzające" produkty: arbuz, melon, grejpfrut, gruszka, banan, wieprzowina, cukier, mięta.