Reklama

Latem pracujesz na odporność... zimą

Zdaniem lekarzy od tradycyjnej medycyny chińskiej, od tego, co jemy latem, zależy, czy jesienią i zimą będziemy w stanie obronić się przed atakującymi nas bakteriami i wirusami.

Wbrew temu, co zwykle robimy latem, nie powinniśmy zbyt wychładzać organizmu, ale wręcz przeciwnie - ogrzewać go. Oto kilka sposobów. 

Jedz gotowane potrawy

Wywary z mięsa i warzyw, czyli zupy i dania jednogarnkowe (np. leczo), dodają energii. Latem staraj się je jeść przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. 

Używaj przypraw

Pieprz, imbir, czosnek, kolendra, tymianek, bazylia, kardamon, cynamon, goździki, anyż - szczyptą jednej z tych rozgrzewających przypraw doprawiaj dania 4-5 razy w tygodniu, a jeśli lubisz ich smak, możesz to robić nawet codziennie. 

Ogranicz zimne dania

Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów, chłodników i zup owocowych jedzonych tuż po wyjęciu z lodówki. Ale warto jeść je z umiarem (2-3 razy w tygodniu). Podobnie jak inne "wychładzające" produkty: arbuz, melon, grejpfrut, gruszka, banan, wieprzowina, cukier, mięta.

Reklama


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy