Lekkie risotto z pomidorami i filetem z kurczaka
Szybkie danie.

Składniki na 4 porcje:
- 300 g boćwinki (buraka liściowego), - po 75 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych, - 5 łodyżek bazylii, - mała cebula, - 2 łyżki oleju, - 200 g ryżu, - 250 g soku pomidorowego, - 500 ml bulionu warzywnego (instant), - 2 filety z kurczaka, - sól, pieprz, papryka, - 40 g tartego parmezanu, - łyżeczka masła
Przygotowanie:
Liście boćwinki umyć pokroić w szerokie pasy. Pomidorki poprzekrawać. Z trzech łodyżek bazylii oberwać listki i grubo posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Łyżeczkę oleju rozgrzać w rondelku i przesmażyć cebulę przez 1-2 minuty, dodać ryż. Krótko przesmażyć razem. Wlać sok z pomidorów. Gotować 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Stopniowo dolewać bulion. Filety z kurczaka doprawić solą, pieprzem i papryką. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Filety obsmażać na średnim ogniu. Łyżeczkę oleju rozgrzać na patelni i przez 5 minut obsmażać białą część liści boćwinki. Po trzech minutach dodać zielone części i połówki pomidorków. Doprawić solą i pieprzem. Do risotta wmieszać najpierw warzywa a później parmezan i masło. Filety z kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Listki pozostałej bazylii posiekać i posypać nimi całość. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal