Liczi: Liczy się zdrowie!

article cover
123RF/PICSEL

Liczi: Liczy się zdrowie!

Liczi to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki pomagają hamować procesy przedwczesnego starzenia komórek i chronią przed rozwojem chorób nowotworowych. Wyciąg z owocni liczi nie tylko zapobiega tworzeniu, ale też zwalcza komórki nowotworowe, szczególnie, gdy mowa o raku piersi i wątroby. Owoce liczi wspierają pracę mięśnia sercowego i całego układu krążenia. Są źródłem kluczowego dla serca potasu, pierwiastka, który pomaga normalizować ciśnienie tętnicze krwi. Obecne w liczi polifenole obniżają z kolei poziom cholesterolu i zapobiegają zmianom miażdżycowym. Wspomniane już antyoksydanty, w tym duże dawki witaminy C, sprzyjają wzmocnieniu systemu immunologicznego. Liczi zwiększy odporność do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi i pomoże ochronić przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Sprzyjają też dobrej kondycji skóry. Liczi powinno znaleźć się w jadłospisie osób ze skłonnością do siniaków, żylaków i hemoroidów.
Liczi to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki pomagają hamować procesy przedwczesnego starzenia komórek i chronią przed rozwojem chorób nowotworowych. Wyciąg z owocni liczi nie tylko zapobiega tworzeniu, ale też zwalcza komórki nowotworowe, szczególnie, gdy mowa o raku piersi i wątroby. Owoce liczi wspierają pracę mięśnia sercowego i całego układu krążenia. Są źródłem kluczowego dla serca potasu, pierwiastka, który pomaga normalizować ciśnienie tętnicze krwi. Obecne w liczi polifenole obniżają z kolei poziom cholesterolu i zapobiegają zmianom miażdżycowym. Wspomniane już antyoksydanty, w tym duże dawki witaminy C, sprzyjają wzmocnieniu systemu immunologicznego. Liczi zwiększy odporność do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi i pomoże ochronić przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Sprzyjają też dobrej kondycji skóry. Liczi powinno znaleźć się w jadłospisie osób ze skłonnością do siniaków, żylaków i hemoroidów. 123RF/PICSEL
Choć owoce liczi są niskokaloryczne, zawierają duże dawki cukrów prostych, dlatego lepiej, żeby zrezygnowali z nich diabetycy i osoby genetycznie obciążone cukrzycą. Mają średni indeks glikemiczny. Trzeba wykluczyć je także z diety odchudzającej.
Choć owoce liczi są niskokaloryczne, zawierają duże dawki cukrów prostych, dlatego lepiej, żeby zrezygnowali z nich diabetycy i osoby genetycznie obciążone cukrzycą. Mają średni indeks glikemiczny. Trzeba wykluczyć je także z diety odchudzającej. 123RF/PICSEL
Nazywane także śliwką chińską, było wielbione w przez cesarzy. Chińczycy nieprzerwanie, od wieków doceniają walory smakowe i odżywcze owoców liczi, a także aspekty estetyczne – roślina ma efektowne, barwne kwiaty. Z owoców, po usunięciu skórki i pestki, robi się kompoty, soki i syropy. Można je zamrażać i suszyć, podobnie jak rodzynki. Ususzone w całości nazywane są „orzeszkami liczi”. Najczęściej jednak jadane są na surowo: solo, a także jako dodatek do sałatek, lodów, dań mięsnych i ryb.
Nazywane także śliwką chińską, było wielbione w przez cesarzy. Chińczycy nieprzerwanie, od wieków doceniają walory smakowe i odżywcze owoców liczi, a także aspekty estetyczne – roślina ma efektowne, barwne kwiaty. Z owoców, po usunięciu skórki i pestki, robi się kompoty, soki i syropy. Można je zamrażać i suszyć, podobnie jak rodzynki. Ususzone w całości nazywane są „orzeszkami liczi”. Najczęściej jednak jadane są na surowo: solo, a także jako dodatek do sałatek, lodów, dań mięsnych i ryb.123RF/PICSEL
Liczi są bardzo nietrwałymi owocami. Najlepiej zjeść je od razu, bo po dwóch dniach zaczynają się psuć. Jak się za to zabrać? Po pierwsze umyć i osuszyć. Następnie naciąć skórkę wokół ogonka, tak, jakbyśmy chcieli otworzyć żołędzie. Po jej zdjęciu, dostaniemy się do perłowego, soczystego miąższu. Ewa Koza, mamsmak.com
Liczi są bardzo nietrwałymi owocami. Najlepiej zjeść je od razu, bo po dwóch dniach zaczynają się psuć. Jak się za to zabrać? Po pierwsze umyć i osuszyć. Następnie naciąć skórkę wokół ogonka, tak, jakbyśmy chcieli otworzyć żołędzie. Po jej zdjęciu, dostaniemy się do perłowego, soczystego miąższu. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?