Reklama

Liście o krwiotwórczym działaniu

Mały zielony listek szpinaku ma w sobie taki pakiet witamin, że niejeden syntetyczny produkt apteczny może mu pozazdrościć.

W szpinaku znajdziemy karoten, czyli prowitaminę A, która odpowiada za prawidłowe działanie naszego narząd wzroku. Skutkiem niedoborów witaminy A jest zahamowanie wzrostu, stąd jej podaż jest szczególnie istotna dla naszych dzieci.

Te same liście oferują nam witaminę C- strażniczkę odporności oraz witaminę K, której obecność warunkuje właściwą krzepliwość krwi w ludzkim organizmie.

Szpinak powinien na stałe zagościć w jadłospisie osób borykających się z nadmiernym otłuszczeniem organów wewnętrznych. Zawarta w nim cholina nie tylko zapobiega, ale też redukuje otłuszczenie wątroby i reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie.

Reklama

Tłuszcz jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkich trzewi i stabilizacji organów wewnętrznych, jednak jego nadmiar ma zdecydowanie niekorzystny wpływ na cały organizm.  Jak wszystkie zielone warzywa szpinak dostarczy nam chlorofil, który pod względem budowy chemicznej podobny jest do ludzkiej hemoglobiny i potocznie nazywany bywa zieloną krwią.

Sloganem "jedz zielone warzywa" jesteśmy - z większym lub mniejszym skutkiem - karmieni od kiedy tylko sięgniemy pamięcią. Wielu przyjęło to jako prawdę oczywistą i już nawet nie docieka - po co?

Dostarczając organizmowi regularnie zielonych warzywa (z ich chlorofilową zieloną krwią) oczyszczamy ciało z toksyn i chronimy komórki przed wolnymi rodnikami, które sieją spustoszenie.

Z uwagi na duże powinowactwo chlorofilu do tlenu - na poziomie budowy chemicznej - mamy możliwość dotlenić pojedyncze komórki i tkanki. Chlorofil ma zdolność oczyszczania naszej krwi i płynów ustrojowych. Szpinak działa zasadotwórczo, a do tego zawiera spinacynę - co wzmacnia jego działanie krwiotwórcze.

Warzywo to jest bogate w żelazo i kwas foliowy. Może nie ma potrzeby kruszyć kopii o przecinki - przed laty w skutek pomyłki zawyżono zawartość żelaza w liściach szpinaku. Ważne, że to żelazo jest obecne, a aby się wchłaniało wymaga obecności witaminy C, którą szpinak ma w swojej ofercie. Stąd polecany jest borykającym się z anemią.

Z uwagi na bogactwo kwasu foliowego jest wskazany kobietom planującym ciążę i ciężarnym - zapobiega rozwojowi wady cewy nerwowej płodu.

Szpinak jest istotnym wsparciem dla systemu nerwowego. Dostarcza witaminy z grupy B i magnez, a suma ich działań to regulowanie pracy serca i tonowanie emocji. Zielone listki są przyjazne nadciśnieniowcom - zapewniają potas, który korzystnie wpływa na normalizację ciśnienia tętniczego krwi.

Szpinak zawiera również witaminę E - nazywaną potocznie strażniczką młodości naszych komórek, a jednak nikt nie jest idealny. Nawet szpinak. Warzywo to zawiera kwas szczawiowy, który może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych. Nie jest więc polecane osobom z tendencją do złogów  w nerkach, jak i wszystkim tym, którzy już mają kamienie nerkowe.

Nerki są niezwykle ważnym organem, który obok wątroby pełni rolą filtra w naszym ciele. Nie ma sensu osłabiać, ani zanieczyszczać filtra. To, co stoi na straży zdrowia powinno być w dobrej formie. Wybierajmy świadomie, bo wybór mamy ogromny.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie             

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szpinak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy