Lody – najbardziej oczywisty deser lata

article cover
123RF/PICSEL

Lody – najbardziej oczywisty deser lata

Lody rzemieślnicze Małe i duże miasta usiane są w ostatnich latach punktami, które zachęcają do zakupu lodów włoskich, serwowanych na gałki i porcje. Weryfikowanie ich składu jest mocno utrudnione. Musimy zaufać producentowi i mieć świadomość, że wytwarzanie naturalnych lodów, przygotowywanych na bazie tradycyjnych receptur, wymaga użycia dobrej jakości składników, dlatego ich cena musi być wyższa.
Lody rzemieślnicze Małe i duże miasta usiane są w ostatnich latach punktami, które zachęcają do zakupu lodów włoskich, serwowanych na gałki i porcje. Weryfikowanie ich składu jest mocno utrudnione. Musimy zaufać producentowi i mieć świadomość, że wytwarzanie naturalnych lodów, przygotowywanych na bazie tradycyjnych receptur, wymaga użycia dobrej jakości składników, dlatego ich cena musi być wyższa. 123RF/PICSEL
Jak zrobić domowe lody? Pomysłów i przepisów jest wiele. Dziś najprostsza metoda na przygotowanie lodów bez cukru i chemicznych dodatków. Dwa duże, mocno dojrzałe banany obieramy ze skórki , kroimy w plastry i mrozimy. Najlepiej zamrozić je na minimum dobę. Kwadrans przed przystąpieniem do robienia lodów wyjmujemy je z zamrażarki, wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy pół kilograma schłodzonych w lodówce sezonowych owoców. W lipcu wybór jest ogromny. Doskonale sprawdzą się truskawki, maliny czy jagody. Nie dodajemy nawet grama cukru. Warunkiem dobrego smaku lodów jest poziom dojrzałości bananów. Całość blendujemy na jednolitą masę i serwujemy formując identyczne, jak w lodziarni kulki. Ewa Koza, mamsmak.com
Jak zrobić domowe lody? Pomysłów i przepisów jest wiele. Dziś najprostsza metoda na przygotowanie lodów bez cukru i chemicznych dodatków. Dwa duże, mocno dojrzałe banany obieramy ze skórki , kroimy w plastry i mrozimy. Najlepiej zamrozić je na minimum dobę. Kwadrans przed przystąpieniem do robienia lodów wyjmujemy je z zamrażarki, wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy pół kilograma schłodzonych w lodówce sezonowych owoców. W lipcu wybór jest ogromny. Doskonale sprawdzą się truskawki, maliny czy jagody. Nie dodajemy nawet grama cukru. Warunkiem dobrego smaku lodów jest poziom dojrzałości bananów. Całość blendujemy na jednolitą masę i serwujemy formując identyczne, jak w lodziarni kulki. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oferta dostępnych w sprzedaży lodów jest bardzo zróżnicowana, dlatego, dla własnego dobra, czytajmy etykiety.
Oferta dostępnych w sprzedaży lodów jest bardzo zróżnicowana, dlatego, dla własnego dobra, czytajmy etykiety. 123RF/PICSEL
- mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa (E 410) – ma właściwości zagęszczające i stabilizujące, dodawana do lodów przyspiesza ich zamarzanie; uważana jest za bezpieczny dodatek do żywności, jednak spożywana w dużych ilościach może powodować wzdęcia; - sorbinian potasu (E 202) – bardzo często stosowany w przemyśle spożywczym konserwant, podejrzewany jest o działanie rakotwórcze i zaburzanie płodności; - utwardzony olej palmowy – sprzyja rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej; - benzoesan sodu (E 211) – konserwant podejrzewany o działanie rakotwórcze; - sztuczne barwniki – mogą być przyczyną kataru alergicznego, wysypki, pokrzywki, a także przyczynić się do zaburzeń trawiennych.
- mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa (E 410) – ma właściwości zagęszczające i stabilizujące, dodawana do lodów przyspiesza ich zamarzanie; uważana jest za bezpieczny dodatek do żywności, jednak spożywana w dużych ilościach może powodować wzdęcia; - sorbinian potasu (E 202) – bardzo często stosowany w przemyśle spożywczym konserwant, podejrzewany jest o działanie rakotwórcze i zaburzanie płodności; - utwardzony olej palmowy – sprzyja rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej; - benzoesan sodu (E 211) – konserwant podejrzewany o działanie rakotwórcze; - sztuczne barwniki – mogą być przyczyną kataru alergicznego, wysypki, pokrzywki, a także przyczynić się do zaburzeń trawiennych. 123RF/PICSEL
Czarna lista chemicznych dodatków, które możemy znaleźć w lodach: - syrop glukozowo-fruktozowy – tańszy zamiennik cukru, który sprzyja otyłości i prowadzi do rozwoju insulinooporności; - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) – najczęściej stosowane w produkcji żywności emulgatory; dodawane do lodów poprawiają ich strukturę, zapobiegają szybkiemu topieniu i zwiększają objętość; spożywane w dużych dawkach mogą przyczynić się do zaburzeń płodności, pracy serca i spadku koncentracji; - guma guar (E 412) – pełni rolę emulgatora, stabilizatora i zagęszcza konsystencję; może przyczynić się do zaburzeń trawiennych, wywoływać skurcze jelit, nudności, wzdęcia i biegunki;
Czarna lista chemicznych dodatków, które możemy znaleźć w lodach: - syrop glukozowo-fruktozowy – tańszy zamiennik cukru, który sprzyja otyłości i prowadzi do rozwoju insulinooporności; - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) – najczęściej stosowane w produkcji żywności emulgatory; dodawane do lodów poprawiają ich strukturę, zapobiegają szybkiemu topieniu i zwiększają objętość; spożywane w dużych dawkach mogą przyczynić się do zaburzeń płodności, pracy serca i spadku koncentracji; - guma guar (E 412) – pełni rolę emulgatora, stabilizatora i zagęszcza konsystencję; może przyczynić się do zaburzeń trawiennych, wywoływać skurcze jelit, nudności, wzdęcia i biegunki; 123RF/PICSEL
Ekonomia nie idzie w parze ze zdrowiem Niestety, ze względów ekonomicznych podstawowe składniki lodów często zastępowane są tańszymi, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego zanim sięgniesz po zimny przysmak – przeczytaj etykietę. Im dłuższy skład produktu, tym więcej w nim chemicznych dodatków. Z takich lodów lepiej zrezygnować.
Ekonomia nie idzie w parze ze zdrowiem Niestety, ze względów ekonomicznych podstawowe składniki lodów często zastępowane są tańszymi, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego zanim sięgniesz po zimny przysmak – przeczytaj etykietę. Im dłuższy skład produktu, tym więcej w nim chemicznych dodatków. Z takich lodów lepiej zrezygnować. 123RF/PICSEL
Czym są lody? Lody to zimny deser uzyskany w wyniku zamrożenia masy otrzymanej z produktów mlecznych (mleko, śmietanka) – lody mleczne lub na bazie wody – lody wodne, sorbety. W podstawowym składzie lodów mlecznych znajdziemy także masło i jaja, a w składzie wszystkich - tradycyjne dodatki owocowe i cukier. Producenci prześcigają się w ostatnich latach w proponowaniu nowych smaków. Wyobraźnia nie ma granic.
Czym są lody? Lody to zimny deser uzyskany w wyniku zamrożenia masy otrzymanej z produktów mlecznych (mleko, śmietanka) – lody mleczne lub na bazie wody – lody wodne, sorbety. W podstawowym składzie lodów mlecznych znajdziemy także masło i jaja, a w składzie wszystkich - tradycyjne dodatki owocowe i cukier. Producenci prześcigają się w ostatnich latach w proponowaniu nowych smaków. Wyobraźnia nie ma granic. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?