Składniki na 4 porcje:
- 1 kg łososia świeżego,
- sok z połówki cytryny, - biały pieprz świeżo zmielony,
- sól do smaku,
- 1 łyżka masła lub margaryny zmrożonej,
- przyprawa uniwersalna (w proszku) do potraw
Przygotowanie:
Rybę sprawić, dokładnie umyć, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Pokroić na 4 porcje. Kawałki ryby skropić obficie sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny w suche miejsce. Osączyć z soku, oprószyć solą, białym pieprzem i przyprawą uniwersalną (jeżeli przyprawa jest bardzo słona, zrezygnować z soli). Łososie usmażyć z obu stron na patelni teflonowej bez tłuszczu. Po usmażeniu na każdym kawałku ułożyć wiórki zmrożonego masła. Rybę podawać na gorąco, np. z ryżem.
1 porcja: 600 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".