Luteina w zielonych liściach - dobroczynny składnik

Eksperci zalecają, byśmy codziennie zjadali min. 4 g luteiny (to np. 50 g świeżego szpinaku lub 100 g surowej kapusty). Oto, ile wspaniałych rzeczy robi dla nas luteina.

Zieloną sałatkę dobrze jest skropić odrobiną oliwy. Organizm znacznie lepiej przyswoi luteinę
Zieloną sałatkę dobrze jest skropić odrobiną oliwy. Organizm znacznie lepiej przyswoi luteinę123RF/PICSEL

1. Chroni nasze oczy, szczególnie tzw. plamkę żółtą. Dzięki temu nie tracimy dobrego widzenia o zmierzchu. Luteina zapobiega też mętnieniu soczewki w oku (i zaćmie). Zapewnia nam dobry wzrok w starszym wieku.

2. Nie pozwala, by rozwinęła się u nas miażdżyca. A to dlatego, że nie dopuszcza do utleniania się tzw. złego cholesterolu. W tej postaci mógłby on łatwo wywołać ogniska miażdżycowe.

3. Broni nas przed rakiem. Zmniejsza ryzyko powstania zmian w przewodzie pokarmowym, ale także układzie oddechowym oraz piersiach.

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?