Reklama

Makrobiotyka po polsku

Definicji makrobiotyki jest tak wiele, jak wielu jest ludzi, którzy się nią zajmują - dla wszystkich jednak jest to nie tylko jedzenie.

Hipokrates, ojciec zachodniej medycyny, doceniając znaczenie środowiska naturalnego i odżywiania w zachowaniu zdrowia, wprowadził pojęcie "makrobios"(wywodzące się z greckich słów makros i bios) - co można przetłumaczyć jako "wielkie życie".

Makrobiotyka w rozumieniu Georga Oshawy (założyciela i pierwszego propagatora makrobiotyki w Japonii), ma oznaczać propozycję długiego, zdrowego życia w zgodzie z samym sobą i w zgodzie z otaczającym światem. Makrobiotyka, którą na ogół identyfikuje się z określonym sposobem odżywiania, jest więc czymś znacznie szerszym: filozofią, sztuką stawiania diagnozy i leczenia; jest postawą wobec świata, pełną altruizmu i wdzięczności tak za dary, jak i ciosy losu. Podstawowymi pojęciami makrobiotycznej sztuki życia, uzdrawiania i kuchni są pojęcia jin i jang, określające dwie podstawowe, przeciwstawne siły współobecne i współgrające w każdej rzeczy i żywej istocie, a więc obecne również w naszym pożywieniu.

Reklama

Makrobiotyczny sposób żywienia można scharakteryzować zasadami:

• podstawą diety są całe, nieprzetworzone ziarna zbóż;

• istotną część "talerza makrobiotycznego" stanowią warzywa, rozmaicie przyrządzane i jedzone również na surowo;

• używa się wszystkich części roślin: korzenia, łodygi, liści i owoców;

• zaleca się, aby owoce i warzywa dojrzewały w naturalny sposób - dlatego muszą pochodzić z upraw ekologicznych;

• urozmaicenie diety jest "wymuszane" zmianą pór roku.

Ponieważ w makrobiotyce każdy wybiera sobie pożywienie odpowiednio do:

• pory roku

• wysiłku fizycznego

• konstytucji fizycznej

i jest ona sztuką dostosowywania się - doskonale możemy zastosować jej elementy w Polsce. Podstawę takiej diety będą stanowiły pochodzące z upraw ekologicznych pełne, niełuskane ziarna i wyroby z nich, warzywa strączkowe, ryby morskie, orzechy, owoce.

Nasze rodzime kiszonki, żur z mąki żytniej, jogurty naturalne, kefiry są doskonałym źródłem wskazanych dla naszego układu pokarmowego bakterii fermentacji mlekowej i właśnie typowym makrobiotycznym pokarmem!

Makrobiotyka szczególnie gorąco propaguje zdrowy ludzki rozsądek, sposób żywienia wolny od dogmatów i wszelkiej nietolerancji, dlatego warto uwzględnić jej zasady na co dzień.

Na pewno włączenie do naszej diety elementów makrobiotyki wyjdzie nam na zdrowie,

a także przyczyni się do rozwoju rolnictwa ekologicznego!

Essence
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | diety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy