Małosolne są pyszne!
Ogórki małosolne zawierają niezbędne dla naszego zdrowia mikroelementy. Warto wprowadzić je do diety całej rodziny.
Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.
Są to przede wszystkim kultury bakterii, które korzystnie wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową. Zawarte w nich probiotyki zasiedlają nasze jelita, dzięki czemu chronią przed atakiem i namnażaniem się bakterii chorobotwórczych.
O tej porze roku warto na co dzień spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu. Ich smakiem możemy cieszyć się nawet po dwóch dobach kiszenia.
Z kolei na jesień i zimę najlepiej przygotować klasyczne ogórki kiszone, zamknięte szczelnie w słoikach. Są lekkostrawne, pomagają osobom, które mają kłopoty z utrzymaniem właściwej wagi, a także usuwają z organizmu szkodliwe toksyny.
Przydadzą się, gdy zabraknie na straganach świeżych warzyw i owoców. Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej.