Reklama

Marcepan – król słodyczy

Słodycze i wartości odżywcze wydają się wykluczać. Każda reguła ma jednak potwierdzający ją wyjątek. Takim jest w tym przypadku marcepan. Smakuje obłędnie i mocno syci, ale to nie koniec jego atutów. Marcepan zasługuje na miano słodyczy, która odżywia. Co cennego w nim znajdziemy?

Czym jest marcepan

Prawdziwy marcepan jest połączeniem zmielonych migdałów i cukru. Czasami dodaje się do nich również olejek migdałowy. Na sklepowych półkach znajdziemy zarówno marcepan, jak i wymyślne produkty z marcepanu. Batoniki, cukierki, polewy, nadzienia, ciasta - sposobów na wykorzystanie marcepanu nie ma końca.

Skąd się wywodzi?

Słodka masa cukiernicza pochodzi z krajów arabskich. Ważne by przed zakupem wczytać się w skład produktu, zwłaszcza jeśli ma podejrzanie atrakcyjną cenę. Może to bowiem oznaczać, że do produkcji użyto zamienników migdałów, tworząc w ten sposób tańszy i mniej wartościowy produkt. Nierzadko używana jest  w tym celu esencja migdałowa, której zadaniem jest budzić złudzenie oryginalnego składu masy marcepanowej. Nic nie zastąpi uważnego prześledzenia etykiety produktu przed jego zakupem.

Reklama

Niebanalna kaloryczność

Marcepan zdecydowanie nie należy do niskokalorycznych produktów. W stu gramach masy marcepanowej mamy aż 450 kcal, a decydują się na 50 gramowy batonik marcepanowy dostarczymy organizmowi aż 230 kcal.


Odżywcza moc marcepanu

Migdały, zasadniczy składnik masy marcepanowej, są cennym źródłem niezbędnych składników odżywczych, przez co wspomagają funkcjonowanie organizmu. Migdały to prawdziwe bogactwo witamin, szczególnie B2 i E, zwanej witaminą młodości. Mają zatem korzystny wpływ na nasz system nerwowy i zdolności poznawcze takie jak pamięć i koncentracja. Witamina E spowalnia proces starzenie komórek. Migdały obfitują w błonnik i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - najbardziej pożądany tłuszcz. Są skarbnicą potasu, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę serca i całego układu krążenia. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Zawierają wapń, który jest podstawowym budulcem kości i zębów.

Kluczowy jest umiar

Same migdały są produktem mocno kalorycznym, a masa marcepanowa zawiera dodatkowo pokaźne dawki cukru. O ile te pierwsze, obok wysokiej dawki energii, zasilają organizm w cenne składniki odżywcze, o tyle cukier trudno posądzać o korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dobrze wiemy, że jest pożywką dla grzybów, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, sprzyja nadwadze i otyłości. Kluczem w rozkoszowaniu się pyszna masą marcepanową niech będzie umiar i zdrowy rozsądek. To najlepsze kryteria decyzyjne. 

Ewa Koza, mamsmak.com


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: marcepan
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy