Reklama

Mleko kokosowe i jego właściwości

Jest zdrowe, pyszne i może z powodzeniem zastąpić tradycyjne mleko. O czym mowa? O mleku kokosowym, które od niedawna robi furorę nie tylko w kuchni, ale i w dietach odchudzających. Mimo że to produkt wysokokaloryczny, przyspiesza spalanie tłuszczu i ma dobroczynny wpływ na urodę. W mleku kokosowym znajdziemy większość składników, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. To jeden z ważniejszych powodów, dla których warto na stałe włączyć do diety mleko kokosowe. Dlaczego jeszcze?

Jak powstaje mleko kokosowe?

Mleko kokosowe otrzymywane jest w procesie ręcznej lub mechanicznej ekstrakcji z rozdrobnionego miąższu kokosa. Czasami do ekstraktu dodawana jest również woda, od której ilości zależy skład i konsystencja mleka. Mleko kokosowe produkowane jest zazwyczaj w wersji pełnotłustej i częściowo odtłuszczonej. Coraz częściej wytwarza się również mleko w wersji light, w którym jest sporo wody. Jest to, notabene, najmniej wartościowy rodzaj kokosowego mleka.

Dlaczego mleko kokosowe jest tak zdrowe?

Swoje właściwości mleko kokosowe zawdzięcza wartościom odżywczym, które w nim znajdziemy, a mianowicie: witaminie C, niacynie, kwasowi foliowemu, sporej ilości witamin z grupy B, a także nienasyconym kwasom tłuszczowym. Mleko kokosowe to również bogate źródło manganu, fosforu, magnezu, żelaza, selenu oraz miedzi. Trudno się dziwić, że ma tak dobry wpływ na nasze zdrowie. Przyjrzyjmy się jego właściwościom.

Reklama

Obniża poziom LDL w organizmie

Dzięki sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych mleko kokosowe wykazuje zdolność zbijania szkodliwego cholesterolu we krwi. Potwierdziły to badania przeprowadzone na dojrzałych mężczyznach, którzy zastąpili tradycyjne mleko zwykłym. Po tygodniu jego spożywania poziom szkodliwego cholesterolu obniżył się u badanych o 18 procent.

Przyspiesza odchudzanie

Potwierdzono również, że mleko kokosowe przyspiesza spalanie tłuszczu i poprawia pracę jelit. To również zasługa nienasyconych kwasów tłuszczowych. I choć mleko kokosowe to wysokokaloryczny produkt, powinny spożywać je osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Wykazano również, że mleko kokosowe pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy. Usprawnia jego pracę, łagodzi dolegliwości, a nawet wspomaga leczenie choroby wrzodowej.

Mleko kokosowe łagodzi również stany zapalne i wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Regularnie spożywane wzmacnia odporność organizmu, a także wspomaga leczenie infekcji.

Ze względu na skład bogaty w witaminy i minerały mleko kokosowe może być stosowane również jako kosmetyk. Świetnie sprawdzi się jako maska do włosów i mleczko odżywcze do ciała. Warto dodawać je również do kąpieli. Skóra będzie miększa i gładsza.

Jak wybrać dobre mleko kokosowe?

Obecnie na rynku spotkamy wiele rodzajów mleka kokosowego. Jednak nie każdy z nich jest zdrowy. Kupując mleko kokosowe, jak i każdy inny produkt, powinniśmy sugerować się przede wszystkim składem. Dobrej jakości mleko kokosowe zawiera niewiele składników. Dwa podstawowe to: ekstrakt z kokosa oraz woda. Wszelkie inne dodatki (substancje poprawiające smak i wygląd mleka) nie są pożądane. Jeszcze jedna cenna rada, która ułatwi wybór zdrowego kokosowego mleka: warto wybierać to puszkowane - ma dużo lepszy skład niż mleka w kartonie.

Mleko kokosowe w kuchni

Mleko kokosowe jest bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni. Pasuje do wielu potraw i nadaje im oryginalny smak i aromat. Świetnie sprawdzi się w daniach chińskich.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy