Moringa - drzewo życia, źródło zdrowia
Moringa olejodajna, to drzewo pochodzące z północno-zachodnich Indii i Pakistanu, które za sprawą swoich właściwości, zyskało miano cudownego. Od dawna stosowane w tradycyjnej medycynie doczekało się również uznania na rynku komercyjnym, dołączając do grona tzw. "superfoods".
Moringa uznawana jest za jedno z najbardziej użytecznych drzew dla człowieka, gdyż każda jego część może być wykorzystana. Owoce, młode pędy oraz liście spożywane są po ugotowaniu jako popularne warzywo. Korzenie w smaku przypominające chrzan, mają działanie antybiotyczne i przeciwzapalne, podobnie jak wyciąg z liści i kory. Zaś z nasion otrzymuje się wartościowy, niejełczejący olej, wykorzystywany w celach spożywczych. Jednak to nie przez różnorodne zastosowanie, ale przede wszystkim właściwości, to drzewo jest tak cenione.
Badacze wskazują, że liście moringi zawierają aż siedem razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, są również bogatym źródłem witaminy A, jak również wapnia i potasu. To imponujące bogactwo witamin i składników odżywczych, przekłada się na jej różnorodne zastosowanie medyczne.
Moringa może działać jako środek poprawiający pracę serca i krążenie, wskazuje się na jej właściwości przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwpadaczkowe, przeciwwrzodowe, przeciwskurczowe, moczopędne. Sprzyja obniżeniu poziom cholesterolu. Dodatkowo właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne sprawiają, że jest ona częstym remedium stosowanym w naturalnej medycynie.