Reklama

Moringa - pielęgnacyjny superfood

Moringa, od dawna stosowana w tradycyjnej medycynie, doczekała się również uznania na rynku komercyjnym, dołączając do grona tzw. superfoods. Coraz chętniej wykorzystywana jest również w kosmetykach.

Moringa olejodajna, to drzewo pochodzące z północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Uznawana jest za jedno z najbardziej użytecznych drzew dla człowieka, gdyż każda jego część może być wykorzystana. Owoce, młode pędy oraz liście spożywane są po ugotowaniu jako popularne warzywo. Korzenie w smaku przypominające chrzan, mają działanie antybiotyczne i przeciwzapalne, podobnie jak wyciąg z liści i kory. Zaś z nasion otrzymuje się wartościowy, niejełczejący olej, wykorzystywany w celach spożywczych. Jednak to nie przez różnorodne zastosowanie, ale przede wszystkim swoje właściwości, to drzewo jest tak cenione.

Reklama

Badacze wskazują, że liście moringi zawierają aż siedem razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, są również bogatym źródłem witaminy A, jak również wapnia i potasu. To imponujące bogactwo witamin i składników odżywczych, przekłada się na jej różnorodne zastosowanie medyczne.

Stosowana w pielęgnacji skóry może przyczyniać się do minimalizowania niedoskonałości, zmarszczek, wykazuje również działanie ochronne, do czego przyczynia się duża zawartość witamin A i E. Taki zestaw, będący tajną bronią pięknej i zdrowej skóry, czyni z moringi składnik wręcz idealny w pielęgnacji skóry.

Doskonale sprawdzi się również w pielęgnacji włosów podatnych na uszkodzenia i przesuszenie. Jak przekonuje na łamach "Elle" stylista fryzur Theo Bambacas, moringa to niezwykle wartościowy, naturalny produkt do stosowania w pielęgnacji. "Jest to potężny składnik, ponieważ zawiera wiele różnych bogatych minerałów, w tym cynk (niezbędny do zdrowego wzrostu włosów) i przeciwutleniacze, które pomagają zwiększyć produkcję keratyny. Pomaga przywrócić siłę, przyspieszyć wzrost włosów i naprawić uszkodzenia" - tłumaczy Bambacas.

Poza właściwościami pielęgnacyjnymi, moringa doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie codziennej diety. Wspomaga walkę ze stresem i wzmacnia układ odpornościowy. "Moringa jest doskonałym pożywieniem dla układu odpornościowego" - mówi na łamach "Elle" dietetyk Cassandra Barns. "Ma wysoką zawartość żelaza i beta-karotenu. Mówi się, że liść moringi ma właściwości "adaptogenne", co oznacza, że może chronić przed skutkami stresu" - dodaje.

Moringa może działać jako środek poprawiający pracę serca i krążenie, wskazuje się na jej właściwości przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwpadaczkowe, przeciwwrzodowe, przeciwskurczowe, moczopędne. Sprzyja obniżeniu poziom cholesterolu. Dodatkowo właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne sprawiają, że jest ona częstym remedium stosowanym w naturalnej medycynie.



PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy