Reklama

Na pomoc niedoczynnej tarczycy

Możesz zrobić dla niej więcej niż tylko przyjmować leki normujące poziom hormonów.

Gdy w tarczycy toczy się jakiś stan zapalny, produkuje ona mniej hormonów (T3 i T4). Mówimy wtedy, że jest niedoczynna. A to sprawia, że organizm pracuje na zwolnionych obrotach.

Objawia się to przybieraniem na wadze, zmęczeniem, problemami z koncentracją i pamięcią, włosy stają się łamliwe i wypadają, obniża nam się głos i pogarsza nastrój. Wtedy konieczne jest przyjmowanie odpowiedniej dawki hormonów. Warto też przestrzegać zasad, które znacznie poprawią pracę tarczycy i spowodują, że będziesz brała mniej leków, a może nawet będziesz mogła z nich zrezygnować.

Reklama

Dbaj o jelita

Jeśli jest zaburzona ich naturalna flora, czyli mamy za mało dobrych drobnoustrojów, a więcej tych złych, dochodzi do powstawania stanów zapalnych w organizmie, w tym także w gruczole tarczycy. Florę bakteryjną przywrócą do równowagi naturalne probiotyki. Zawierają je m.in. kiszonki, zakwas z buraków, kwas chlebowy, sos sojowy, kiełki, czosnek, cebula, maślanka, kefir, jogurt. Jedz je codziennie!

Uważaj na warzywa krzyżowe. Brokuły, jarmuż, kalarepa, rzepa, rzodkiew, kapusta i brukselka hamują wchłanianie z pożywienia jodu, niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy. Jedz je nie częściej niż raz w tygodniu, najlepiej gotowane bez przykrycia, wtedy mają mniej szkodliwych związków. Uwaga: dziennej dawki jodu dostarcza szczypta soli jodowanej.

Pilnuj żelaza

Jego niedobór zaburza wytwarzanie hormonów tarczycy. Najwięcej tego pierwiastka jest w wątróbce, chudej wołowinie, mięsie indyka, suszonych owocach i w melasie. Jedz też owoce bogate w witaminę C (jagody, truskawki, porzeczki, cytrusy) oraz zielone warzywa (koperek, pietruszka, por, szpinak). Obfitują one w żelazo i poprawiają jego przyswajanie. Ogranicz czarną herbatę, kawę, otręby, płatki zbożowe, pieczywo pełnoziarniste, szczaw, rabarbar, gdyż utrudniają wchłanianie żelaza.

Suplementuj witaminę D

Wzmacnia odporność oraz gasi stany zapalne. Możesz ją zażywać pod postacią kropli, kapsułek lub pić łyżkę lub dwie tranu dziennie. Dawkę witaminy warto ustalić z lekarzem, bo zależy ona od wieku, wzrostu, wagi, aktywności fizycznej oraz płci. Postaw na dobre tłuszcze. Kwasy omega-3 zwalczają stany zapalne. Dwa lub trzy razy w tygodniu jedz siemię lniane, orzechy włoskie, olej rzepakowy, nasiona konopi, awokado, oliwki, oleje tłoczone na zimno, ryby morskie - to źródła omega-3, a także jodu.

Choroba Hashimoto

To najczęstsza przyczyna niedoczynności. Polega na tym, że organizm atakuje tarczycę. W łagodzeniu choroby pomoże:

Czarnuszka: Zmniejsza ilość przeciwciał, które atakują tarczycę. Jedz dziennie pół łyżeczki sproszkowanych nasion tego ziela.

Selen: Chroni komórki tarczycy przed negatywnym wpływem wolnych rodników i wzmacnia układ odpornościowy. Jest w orzechach, ziarnie słonecznika i sezamu, czosnku, kukurydzy.

Czytanie etykiet: Zanim kupisz jakiś kosmetyk, sprawdź, czy nie zawiera parabenów - substancje te są szkodliwe dla tarczycy.

Różaniec: Odmawiaj go codziennie. To forma medytacji doskonale łagodząca stres - silny i długotrwały osłabia układ odpornościowy.

Bez glutenu i laktozy

Tarczyca jest wyczuwalna palcami. Wprawne ręce lekarza pozwalają wstępnie ocenić jej stan. Osoby z hashimoto często nie tolerują glutenu (jest głównie w ziarnach pszenicy) oraz laktozy, czyli cukru mleka krowiego. Glutenu nie zawiera ryż, kasza jaglana i gryczana. Zamiast mleka pij maślankę czy kefir - zazwyczaj są dobrze tolerowane.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy