Reklama

Najlepsze domowe syropy na wirusy i infekcje

Jesienią, kiedy temperatura na zewnątrz spada, jesteśmy bardziej podatni na infekcje. To idealny czas dla bakterii i wirusów, przez które nasze osłabione organizmy cierpią. Na szczęście, nie jesteśmy skazani na porażkę i długą rekonwalescencję w łóżku. Na bazie naturalnych składników możemy stworzyć syropy, które pomogą nam pokonać pierwsze objawy przeziębienia i grypy. Ich działanie jest często takie samo jak leków kupionych w aptece. Wystarczy sięgnąć po produkty, które działają jak naturalne antybiotyki. Jak przygotować domowy syrop? Jakie są najlepsze domowe specyfiki na infekcje? Dlaczego czarnuszka skutecznie zabija wirusy, pasożyty oraz bakterie i przy tym leczy kaszel, katar oraz chore zatoki? Sprawdźmy.

Ziele angielskie

Ziele angielskie to niezrównany dodatek do naszych potraw. Dzięki niemu zupy i sosy zyskują intensywny i przyjemny korzenny posmak. Jego stosowanie, prócz walorów kulinarnych, polecane jest na dolegliwości z układem pokarmowym, ponieważ pomaga podczas zaparć oraz niestrawności. Ponadto okazuje się, że ta aromatyczna przyprawa przyda się podczas typowych jesiennych i zimowych infekcji. Rozprawia się z uporczywym kaszlem, przeziębieniem, a nawet grypą. Przygotowanie syropu jest banalnie proste. Zmiel w moździerzu łyżeczkę ziela angielskiego i dodaj ją do litra gorącej wody wraz ze szklanką cukru. Po ostygnięciu możesz stosować go dwa razy dziennie – kurację można zacząć po pojawieniu się pierwszych objawów niedyspozycji.

Reklama

Syrop z buraka

Burak fenomenalnie wpływa na cały organizm. Wspaniale oczyszcza drogi oddechowe i łagodzi uporczywy kaszel. Korzyści z picia buraczanego syropu jest oczywiście więcej. To zastrzyk energii i moc witamin, między innymi witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem i znacząco skraca czas choroby. Jak przygotować leczniczy syrop? To bajecznie proste – wystarczy zmiksować blenderem surowego i obranego buraka, dodać do niego dwie łyżki miodu i przełożyć do słoika. Najlepsze działanie uzyska się, przyjmując po jednej łyżeczce soku rano i wieczorem.

Syrop z goździków

Dobrym specyfikiem, który szybko rozprawi się z infekcjami, jest syrop z goździków. Zawarte w nich olejki eteryczne mają działanie przeciwbakteryjne oraz szybko radzą sobie z wydzieliną zalegającą w płucach. Goździki niwelują również poranną chrypkę. Jak przyrządzić syrop? Przygotuj słoik z miodem i wrzuć do niego kilka (około 6) goździków. W trakcie mieszania postaraj się zmiażdżyć pływającą w miodzie przyprawę. Odstaw zakręcony słoik do ciemnego i suchego miejsca na dwadzieścia cztery godziny. Na drugi dzień usuń obecne w syropie goździki. Podczas przeziębienia zażywaj jedną łyżeczkę specyfiku dziennie.

Tymianek

Popularny tymianek stosowany jest przede wszystkim przez osoby, które cierpią na dolegliwości skórne. Szybko rozprawia się z trądzikiem i innymi niedoskonałościami. Dlaczego? Wszystko dzięki jego przeciwzapalnym i antybakteryjnym właściwościom. Syrop wykonany z tego zioła, szybko postawi na nogi podczas przeziębienia. Jak go wykonać? Zalej litrem gorącej wody garść świeżych liści tymianku i dodaj do mikstury dwie szklanki cukru. Zamieszaj całość i odstaw na czterdzieści osiem godzin w suche i chłodne miejsce. Po wymaganym czasie wyjmij liście i gotowe. Stosuj codziennie po jednej łyżeczce syropu podczas infekcji.

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny skutecznie podnosi odporność. Ponadto łagodzi suchy kaszel oraz ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny w płucach. Wspaniale rozgrzewa oraz ma przyjemny, leśny smak. Jak go przyrządzić? Przygotuj duży pojemnik, kilogram pędów sosny oraz kilogram cukru. Składniki należy umieścić warstwowo (pędy sosny zasyp porcją cukru i rób tak na przemian do momentu, aż skończą się składniki). Syrop nie jest gotowy od razu. Pojemnik trzeba zakryć szczelnie jałową gazą i odczekać minimum sześć tygodni, aby wytworzyła się lecznicza mikstura.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to specyfik, którego nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu. To znany od dawna sposób na podniesienie odporności, który znały już nasze prababcie. Słodki smak powoduje, że szybko pozbędziesz się infekcji, męczącego kaszlu, ale też skutecznie zapobiegniesz anemii. Jak go zrobić? Posiekaj drobno dwie cebule, przełóż je do miseczki i zasyp dokładnie cukrem – możesz dodać również odrobinę miodu. Po kilku godzinach, kiedy cebula puści sok, przecedź całość i przelej do szczelnego słoika. Syrop możesz podawać dzieciom – podczas choroby nawet co trzy godziny po jednej łyżeczce.

Imbir, cytryna i miód

Imbir, cytryna i miód, czyli trzy składniki, które dodajemy do herbaty, w połączeniu pozwalają uzyskać naprawdę mocną miksturę, która wygra w starciu z nawet najgorszym przeziębieniem. Syrop wykazuje działanie przeciwzapalne, rozgrzewające oraz wzmacniające. Jak zrobić go najszybciej? Przygotuj mały słoik, wypełnij go miodem do połowy, dodaj kilka plasterków cytryny (wraz ze skórką) oraz starty na tarce imbir. Wymieszaj całość dokładnie, zakręć słoik i odstaw na minimum dobę w ciemniejsze miejsce. Otrzymany specyfik może być dodawany do herbaty albo spożywany po łyżeczce rano i wieczorem.

Czarnuszka

Czarnuszka pozytywnie wpływa na całe nasze ciało. Wspomaga pracę nerek, posiada szereg przeciwutleniaczy i skutecznie zabija wirusy, pasożyty oraz bakterie. Leczy kaszel, katar oraz przynosi ulgę chorym zatokom. To nie są jedyne plusy wynikające z jej spożywania – działa ochronnie na żołądek oraz zwalcza refluks. Jak wyciągnąć z czarnuszki to, co najlepsze? Przygotuj ząbek czosnku, łyżkę miodu i łyżkę czarnuszki. Czosnek rozdrobnij albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i gotową mieszankę dodawaj po jednej łyżeczce do herbaty.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy