Natka pietruszki
Zdrowie całej rodziny gwarantuje zbilansowana dieta. Pamiętajmy by znalazła się w niej natka pietruszki.
Natka jest nie tylko zielonym dodatkiem do zup, sosów czy past kanapkowych, ale też prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Zawiera bowiem żelazo, kwas foliowy i witaminę C. Posiekaną natkę pietruszki można dodawać do dań (dla malucha od 6.-7. miesiąca) pod koniec gotowania, by lekko zmiękła.
Kobiety w ciąży powinny jak najczęściej sięgać po natkę - jest znakomitym źródłem żelaza i kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Można dodawać ją do wszelkiego rodzaju koktajli czy smoothies.
Pamiętajmy, by warzywa i owoce, które kupujemy, pochodziły ze sprawdzonego źródła.
Natkę możemy z powodzeniem hodować na balkonie czy nawet na parapecie kuchennym. Wystarczy zasadzić korzenie pietruszki i będziemy mieć całoroczną, prywatną plantację domową. Roślina nie jest szczególnie wymagająca, a my mamy pewność, że natka nie została chemicznie wzbogacona.