Reklama

Reklama

Natura podpowiada jak dobierać i łączyć produkty w diecie

Łączenie w diecie różnych produktów może przynieść wiele korzyści, jeśli tylko wiemy, jakie składniki wzajemnie wspierają swoje wchłanianie i działanie. Inspiracje możemy czerpać z natury, która dobiera składniki tak, by ich wchłanianie było jak najbardziej optymalne.

Jak powinno dobierać się produkty, by przynosiły to korzyści dla organizmu? Eksperci przypominają, że niemal we wszystkich produktach występują zarówno białka, tłuszcze i węglowodany - tylko w różnych proporcjach; wyjątek stanowią oleje. Zatem do ich trawienia konieczny jest udział wszystkich enzymów, które produkowane są w różnych miejscach układu pokarmowego.

- Na poziomie fizjologicznym nie posiadamy zdolności identyfikacji produktu, który jemy. Organizm rozpoznaje jedynie składniki pokarmowe w nim zawarte. A wydzielanie enzymów trawiennych zaczyna się już w momencie, kiedy widzimy pokarm i czujemy jego zapach, czyli jeszcze zanim zaczniemy jeść - wyjaśniła Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".

Reklama

Sam proces trawienia składników odżywczych wymaga udziału różnych enzymów, znajdujących się w konkretnych miejscach układu pokarmowego. Węglowodany zaczynamy trawić już w jamie ustnej, białka w żołądku, a tłuszcze dopiero w jelitach.Inspiracji możemy szukać w naturze, która tworzy doskonałe połączenia, i dobiera składniki tak, by ich wchłanianie było jak najbardziej optymalne. Przykładem mogą być chociażby jajka, które zawierają niemal komplet witamin i składników odżywczych, zaś odpowiednia ilość lecytyny w nich zawartej w stosunku do cholesterolu, nie wpływa negatywnie na profil lipidowy człowieka.

Ważną rolę pełnią również tłuszcze, w których rozpuszczają się niektóre witaminy. W olejach znajduje się witamina E, w maśle - A, a w śledziu - witamina D. Podobnie jest z produktami zbożowymi, zawierającymi witaminy z grupy B m.in.: tiaminę, niacynę i pirydoksynę, które są niezbędne do prawidłowego metabolizmu węglowodanów zawartych w tych produktach. Eksperci radzą zatem, że jeśli chcemy zwiększyć przyswajalność żelaza, warto włączyć do diety produkty zawierające kwas foliowy i witaminę C. Taki zestaw znaleźć można np. w burakach. Do obiadu z mięsem, fasolą czy szpinakiem wystarczy dodać świeżą paprykę, pomidory, kapustę lub przed podaniem skropić danie cytryną czy posypać świeżą natką pietruszki.

Warzywa najlepiej spożywać w towarzystwie dobrego oleju roślinnego - rzepakowego, lnianego czy oliwy. Dzięki temu organizm lepiej przyswoi rozpuszczalną w tłuszczach prowitaminę A i likopen - barwnik znajdujący się w czerwonych warzywach i owocach, będący antyoksydantem. Z kolei do lepszego przyswajania wapnia zawartego np. w kefirze, konieczna jest witamina D. Doskonałym sposobem na dostarczenie jej do organizmu w naturalny sposób jest m.in. spożywanie produktów mlecznych na wiosennym słońcu - radzą specjaliści. (PAP Life)

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje