Reklama

Naturalne metody zapobiegania infekcjom dróg oddechowych u dzieci

Zima to pora roku związana ze szczytem zachorowań na infekcje dróg oddechowych. Intensyfikacja chorób dotyczy również jesieni i wczesnej wiosny, gdy panuje zmienna pogoda. Są to przede wszystkim schorzenia o podłożu wirusowym (80-90 proc.), ale zdarzają się także zakażenia bakteryjne i grzybicze.

Zima, jesień, wiosna… Dlaczego twoje dziecko tak często choruje?

Na choroby wirusowe zapadają głównie dzieci w wieku 0-6 lat, co wiąże się z niedojrzałością systemu odpornościowego. Inne czynniki sprzyjające zachorowaniom to: 

Reklama
  • współistnienie chorób przewlekłych (cukrzyca, zespół nerczycowy, inne choroby autoimmunologiczne, zespoły uwarunkowane genetycznie);
  • wrodzone i nabyte niedobory odporności;
  • schorzenia alergiczne, które często stanowią „wstęp” do infekcji;
  • niedobory witamin i biopierwiastków;
  • nadużywanie antybiotyków, które niszczą naturalną florę bakteryjną jelit i działają immunosupresyjnie;
  • zły stan błon śluzowych dróg oddechowych wskutek przebywania w przegrzanych, zadymionych pomieszczeniach (i/lub wskutek niedoboru witaminy A);
  • przebywanie w dużych zbiorowiskach osób (żłobki, przedszkola, szkoły), gdzie infekcje łatwo się „roznoszą”.


Podstawą zapobiegania infekcjom dróg oddechowych jest higieniczny tryb życia, na który składają się:

  • systematyczna aktywność ruchowa, najlepiej na świeżym powietrzu;
  • zdrowy, spokojny sen, trwający ok. 8 godzin;
  • prawidłowe odżywianie bogate w pełnowartościowe białko (mięso, ryby, jajka), warzywa i owoce – to ważne ze względu na zawartość składników wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego.


Niemowlęta a budowanie odporności

Dla niemowląt najważniejsze będzie karmienie piersią, które wskazane jest przynajmniej przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka, a najlepiej minimum przez pierwszy rok. Pokarm kobiecy bogaty jest w liczne składniki odżywcze, sole mineralne, witaminy, białka obronne i immunomodulujące, przez co stanowi naturalną obronę dla organizmu.

Jak naturalnie budować odporność u starszych dzieci

U dzieci starszych dieta powinna być systematycznie rozszerzana i urozmaicana – szczególnie ważna jest obecność warzyw i owoców. Dla prawidłowej pracy układu immunologicznego duże znaczenie ma obecność w pożywieniu następujących składników:

  • Witamina A – utrzymuje w dobrym stanie śluzówki dróg oddechowych, które stanowią naturalną, pierwszą linię obrony przed drobnoustrojami. Beta-karoten, będący prowitaminą witaminy A (występuje między innymi w papryce, marchewce, szpinaku, grejpfrutach, pomarańczach).
  • Witamina D – podnosi odporność poprzez stymulację limfocytów T. Zawarta jest w rybach morskich, tranie, jajkach. Jednak ze względu na ograniczoną produkcję naturalną w okresie zimowym, konieczna jest jej dodatkowa suplementacja od września do kwietnia. Dawkę, w zależności od wieku i zapotrzebowania, ustala lekarz.
  • Witamina C – duże ilości zawiera surowa natka pietruszki, papryka, kiszona kapusta, dzika róża, cebula, szpinak.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (które zawierają kwasy DHA, EPA i GLA) –występują w tłustych rybach morskich, tranie, jajkach, oleju lnianym.
  • Cynk – jest zawarty między innymi w kaszy gryczanej, wątróbce, jajkach, pestkach dyni i słonecznika, fasoli, kapuście i ostrygach.
  • Żelazo – produkty bogate w ten pierwiastek to: mięso czerwone, wątróbka, jaja, brokuły, szpinak, fasola, groch, buraki czerwone.
  • Selen – jest obecny w pestkach dyni i słonecznika, orzechach brazylijskich, cebuli, kiełkach pszenicy, rybach.


Inne cenne w profilaktyce infekcji produkty spożywcze to:

  • miód (głównie gryczany i lipowy) – można podawać dzieciom powyżej 1. roku życia; ma właściwości przeciwwirusowe, rozgrzewa i regeneruje;
  • cebula i czosnek;
  • wyciągi z roślin leczniczych, takich jak: aloes drzewiasty, jeżówka purpurowa, bez czarny;
  • herbatki ziołowe z imbirem, lipą, maliną, rumiankiem, macierzanką.

Homeopatia a zapobieganie infekcjom

Ważną rolę w zapobieganiu infekcjom odgrywa także homeopatia. Leki homeopatyczne, jako naturalne stymulatory odporności, pobudzają organizm do waliki z chorobą. Dzięki temu zmniejsza się częstotliwość nawrotów infekcji i liczba powikłań poinfekcyjnych. Leki homeopatyczne są bezpieczne w każdej grupie wiekowej, a także dla kobiet w ciąży i karmiących, ponieważ nie powodują żadnych działań ubocznych. Na początku każdej infekcji warto sięgnąć po leki homeopatyczne, które stosuje się na objawy grypy, przeziębienia i infekcji grypopodobnych, takich jak: gorączka (do 38,5 st. C), uczucie ogólnego rozbicia, bóle mięśniowe i kostno-stawowe.

Najlepiej skorzystać z porady lekarza

W każdym z wymienionych przypadków to lekarz decyduje o doborze odpowiednich leków, dlatego konsultacja lekarska jest niezbędna. Kontakt do lekarzy stosujących leczenie homeopatyczne można uzyskać w PTHK – Polskim Towarzystwie Homeopatii Klinicznej.

Nie przegrzewajmy naszych pociech…

Myśląc o profilaktyce zachorowań na infekcje w okresie zimowym, jesiennym, czy wiosennym – pamiętajmy także o prawidłowym ubieraniu dzieci (bez przegrzewania) i nawilżeniu powietrza w ogrzewanym pomieszczeniu. Ponadto konieczna jest bezwzględna eliminacja dymu tytoniowego. Wykorzystanie naturalnych metod zapobiegania infekcjom układu oddechowego pozwoli wszystkim dzieciom cieszyć się urokami każdej pory roku bez ograniczeń.

Opracowanie: lek. med. Małgorzata Drabek

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy