Naturalne metody zapobiegania infekcjom dróg oddechowych u dzieci

Naturalne metody zapobiegania infekcjom dróg oddechowych u dzieci
Naturalne metody zapobiegania infekcjom dróg oddechowych u dziecimateriały prasowe
  • współistnienie chorób przewlekłych (cukrzyca, zespół nerczycowy, inne choroby autoimmunologiczne, zespoły uwarunkowane genetycznie);
  • wrodzone i nabyte niedobory odporności;
  • schorzenia alergiczne, które często stanowią „wstęp” do infekcji;
  • niedobory witamin i biopierwiastków;
  • nadużywanie antybiotyków, które niszczą naturalną florę bakteryjną jelit i działają immunosupresyjnie;
  • zły stan błon śluzowych dróg oddechowych wskutek przebywania w przegrzanych, zadymionych pomieszczeniach (i/lub wskutek niedoboru witaminy A);
  • przebywanie w dużych zbiorowiskach osób (żłobki, przedszkola, szkoły), gdzie infekcje łatwo się „roznoszą”.
  • systematyczna aktywność ruchowa, najlepiej na świeżym powietrzu;
  • zdrowy, spokojny sen, trwający ok. 8 godzin;
  • prawidłowe odżywianie bogate w pełnowartościowe białko (mięso, ryby, jajka), warzywa i owoce – to ważne ze względu na zawartość składników wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Witamina A – utrzymuje w dobrym stanie śluzówki dróg oddechowych, które stanowią naturalną, pierwszą linię obrony przed drobnoustrojami. Beta-karoten, będący prowitaminą witaminy A (występuje między innymi w papryce, marchewce, szpinaku, grejpfrutach, pomarańczach).
  • Witamina D – podnosi odporność poprzez stymulację limfocytów T. Zawarta jest w rybach morskich, tranie, jajkach. Jednak ze względu na ograniczoną produkcję naturalną w okresie zimowym, konieczna jest jej dodatkowa suplementacja od września do kwietnia. Dawkę, w zależności od wieku i zapotrzebowania, ustala lekarz.
  • Witamina C – duże ilości zawiera surowa natka pietruszki, papryka, kiszona kapusta, dzika róża, cebula, szpinak.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (które zawierają kwasy DHA, EPA i GLA) –występują w tłustych rybach morskich, tranie, jajkach, oleju lnianym.
  • Cynk – jest zawarty między innymi w kaszy gryczanej, wątróbce, jajkach, pestkach dyni i słonecznika, fasoli, kapuście i ostrygach.
  • Żelazo – produkty bogate w ten pierwiastek to: mięso czerwone, wątróbka, jaja, brokuły, szpinak, fasola, groch, buraki czerwone.
  • Selen – jest obecny w pestkach dyni i słonecznika, orzechach brazylijskich, cebuli, kiełkach pszenicy, rybach.
  • miód (głównie gryczany i lipowy) – można podawać dzieciom powyżej 1. roku życia; ma właściwości przeciwwirusowe, rozgrzewa i regeneruje;
  • cebula i czosnek;
  • wyciągi z roślin leczniczych, takich jak: aloes drzewiasty, jeżówka purpurowa, bez czarny;
  • herbatki ziołowe z imbirem, lipą, maliną, rumiankiem, macierzanką.
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?