Reklama

Naturalne syropy na przeziębienie i grypę

Jesień w pełni, a zima tuż za rogiem. Zmienne warunki atmosferyczne, a zwłaszcza panujące za oknem chłody sprzyjają rozprzestrzenianiu się zarazków czy wirusów i są powodem coraz częściej doskwierających nam dolegliwości i chorób. Aby skutecznie pozbyć się uporczywego kaszlu, kłopotliwego kataru i często utrudniającego mówienie bólu gardła, jak i wszelkich innych powodujących ogólny dyskomfort, a mających związek z przeziębieniem czy grypą objawów nie musisz zawsze sięgać po antybiotyki. Podpowiemy ci, jak wykorzystując pędy sosny, czarny bez czy aronię przyrządzić lecznicze, naturalne syropy i dzięki nim skutecznie zregenerować swój organizm, odbudować odporność i tym samym zabezpieczyć się przed kolejną infekcją.

Syrop z pędów sosny

Jeśli nieoczekiwanie dopadło cię przeziębienie lub grypa; przeszywają cię dreszcze, ból gardła sprawia, że nie możesz wydobyć z siebie głosu, a katar nie pozwala ci wykonywać prostych czynności, a zwłaszcza spać, powinieneś sięgnąć po przetestowany przez nasze babcie syrop z pędów sosny. Ten naturalny specyfik działa nie tylko wykrztuśnie, ale i zabija wszelkie bakterie i udrażnia górne oddechowe, ułatwiając tym samym oddychanie. Dzięki niemu wzmocnisz także swoją odporność. Wbrew pozorom wcale nie tak trudno go przyrządzić.

Składniki, które będą ci potrzebne:

Reklama

- Słoik młodych pędów sosny

- Cukier

- Szklany słoik na syrop

- Gaza do przykrycia słoika

- Gumka recepturka

Przygotowanie:

Młode pędy sosny należy oczyścić, płucząc je w wodzie, a następnie pokroić na kawałki lub ugnieść drewnianym tłuczkiem. Dzięki tej drugiej metodzie szybciej puszczą sok. Pokrojone lub ugniecione pędy należy układać warstwami i przesypywać je cukrem. Zalecana dawka cukru to około 5 łyżeczek na jedną warstwę. Niektórzy dodają na koniec odrobinę wody.

Słoik z pędami sosny przesypanymi cukrem należy przykryć gazą i okręcić gumką recepturką albo obwiązać sznurkiem, a następnie odstawić na kilka (co najmniej siedem) dni i przechowywać w nasłonecznionym miejscu. Po tym, jak wytrąci się syrop, należy przelać go do mniejszego słoiczka i aplikować w celach leczniczych.

Zalecana dawka w przypadku osób dorosłych to jedna łyżeczka podawana co najmniej 3-4 razy dziennie, a w przypadku dzieci - jedna łyżeczka podawana raz dziennie.

Pamiętaj, że gotowy syrop z pędów z sosny należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Syrop z czarnego bzu

Równie skutecznym środkiem na zwalczenie sezonowych infekcji i złagodzenie towarzyszących im nieprzyjemnych dolegliwości jest wykorzystywany w medycynie naturalnej czarny bez. Do przyrządzania na jego bazie leczniczego syropu wykorzystywane są przede wszystkim charakterystyczne małe owoce, stanowiące źródło - niezbędnych dla utrzymania w odpowiedniej formie układu odpornościowego - witamin A i C oraz antyoksydantów i minerałów. Jeśli dopadło się przeziębienie lub grypa, sięgnij po charakterystyczny ciemnofioletowy syrop, a złagodzisz uporczywy kaszel, ułatwisz odkrztuszanie, obniżysz gorączkę i pozbędziesz się stanów zapalnych.

Aby przygotować syrop z czarnego bzu, potrzebne ci są oczywiście owoce, cukier i woda, w następujących proporcjach:

- 1 kg owoców czarnego bzu

- 800 gram cukru

- Woda

Sposób przyrządzania syropu:

Owoce należy starannie umyć, umieścić w garnku, dolać do nich wody i zasypać cukrem. Zawartość garnka należy gotować do momentu aż owoce puszczą sok. Powstały syrop należy starannie przecedzić przez sitko i gazę, a następnie przelać do czystych, szklanych butelek lub słoików, zakręcić je dokładnie, odwrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną.

Syrop z kwiatów bzu:

Lecznicze właściwości wykazują nie tylko owoce bzu, ale także ich kwiaty. Dzięki sporządzonemu na ich bazie syropowi możemy w znaczący sposób wzmocnić naszą odporność.

Składniki potrzebne do wykonania syropu:

Około 30 kwiatów czarnego bzu

1 kilogram cukru

Sok z jednej cytryny

Wodę połączoną z cytryną należy zagotować w garnku, a następnie zalać nią odpowiednio przygotowane w naczyniu kwiaty. Powstałą w ten sposób mieszankę trzeba odstawić na co najmniej dwa dni, a następnie starannie przecedzić przez sitko i rozlać syrop do wyparzonych słoiczków lub butelek.

Syrop z aronii:

Uporczywe dolegliwości towarzyszące przeziębieniom i grypie pomoże również złagodzić syrop przyrządzony na bazie aronii. Przeprowadzone badania potwierdziły wyjątkowo dobroczynny wpływ tej rośliny na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Praktyka pokazała, że wyjątkowo skutecznie eliminuje również różnego rodzaju wirusy i bakterie, zapobiegając tym samym tworzeniu się stanów zapalnych.

Składniki, które będą ci potrzebne do wykonania soku:

- 1 kg owoców aronii

- 0,5 kg cukru

- Sok z połowy cytryny

- Liście wiśni

- Pół litra wody

Sposób przyrządzania:

Oczyszczone owoce aronii należy starannie wypłukać w wodzie, osuszyć, a następnie umieścić w garnku razem z liśćmi wiśni, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Po około 20 minutach gotowania zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem na całą noc. Po około 12 godzinach syrop należy starannie przecedzić, dodać sok z cytryny i cukier i ponownie zagotować. Na koniec w pełni gotowy już sok należy przelać do szklanych butelek, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kaszel
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy