Reklama

Naturalny antybiotyk. Upora się z kaszlem i zapaleniem krtani

Jesienią rośnie liczba zachorowań na grypę i infekcje bakteryjne, które potrafią przysporzyć wielu kłopotów. Oprócz leczenia farmakologicznego warto wesprzeć układ odpornościowy naturalnymi środkami. Jednym z nich jest syrop z cebuli, który zawiera porządną dawkę witamin, niezbędnych podczas przeziębienia. Sprawdź prosty przepis na ten zdrowotny eliksir!

Jakie właściwości ma syrop z cebuli?

Syrop z cebuli ma właściwości antyseptyczne, co jest bardzo ważne w przypadku przeziębienia. Ponadto wspiera on układ odpornościowy w walce z grypą czy infekcją bakteryjną, dzięki zawartości witaminy C. Warto również podkreślić fakt, że specyfik ten działa wykrztuśnie, mianowicie ułatwia pozbycie się wydzieliny, która odkłada się w płucach. Wspiera również leczenie anginy, zapalenia krtani czy zatok. Dodatkowo spora zawartość żelaza pomaga w walce z anemią i zmniejsza uczucie zmęczenia.

Czy dzieci mogą pić syrop cebulowy?

Syrop z cebuli to naturalny antybiotyk, który może być stosowany też przez najmłodszych. Nie zawiera on żadnych szkodliwych substancji. Wyjątek stanowi opinia lekarza, mogącego zdecydować o tym, by dziecko nie przyjmowało tego specyfiku. Gdy nie ma żadnych przeciwwskazań, lekarstwo to podawać można dzieciom powyżej pierwszego roku życia. W zupełności wystarczy jedna łyżeczka syropu, którą dawkuj podopiecznemu dwa razy dziennie. Pamiętaj, że syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne, dlatego powinno się go zażywać najpóźniej dwie godziny przed snem.

Reklama

Jak przygotować syrop z cebuli?

Zrobienie syropu z cebuli nie jest skomplikowane. Przygotuj cebulę oraz cukier, tylko te dwa składniki będą niezbędne.

  1. Na początku pokrój cebulę na plasterki i przełóż do miski, a następnie zasyp ją cukrem. Do posłodzenia możesz użyć również miodu lub kilku kropel soku z cytryny. Całość przykryj talerzem lub folią aluminiową i odstaw na około trzy godziny.
  2. Po tym czasie cebula wypuści sok, który należy wypić w odpowiednich dawkach. Odcedź go i przelej do butelki, przechowuj w lodówce maksymalnie dwa tygodnie.

Dorośli powinni spożywać trzy razy dziennie po jednej łyżce syropu z cebuli. Dokładnie tak samo, jak w przypadku dzieci, nie wolno zażywać specyfiku później niż dwie godziny przed snem.

Zobacz też: Sny w gorączce. Jak i o czym śnimy, kiedy jesteśmy chorzy?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: syrop z cebuli
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy