Niebezpieczne duety: Jakich połączeń unikać?

Czosnku nie wolno łączyć z niektórymi lekami przeciwbólowymi
Czosnku nie wolno łączyć z niektórymi lekami przeciwbólowymi 123RF/PICSEL

Czosnek i paracetamol

Od jedzenia zbyt dużej ilości czosnku powinny się powstrzymać również osoby chore na cukrzycę. Roślina ta obniża bowiem lekko poziom cukru we krwi. Jeśli więc dodatkowo stosuje się leki przeciwcukrzycowe, może dojść do hipoglikemii (niedocukrzenia organizmu). Jego objawami mogą być m.in.: uczucie osłabienia, bóle głowy, rozdrażnienie.

Herbata i żelazo

Sok grejpfrutowy i antybiotyk

Antybiotyki niszczą bakterie chorobotwórcze, ale nie oszczędzają przy tym bakterii kwasu mlekowego zasiedlających przewód pokarmowy. Tymczasem substancje te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Usprawniają pracę przewodu pokarmowego, zmniejszają poziom cholesterolu i wspierają działanie układu odpornościowego. Dlatego podczas oraz po antybiotykoterapii należy wspomóc organizm, pijąc zawierające bakterie kwasu mlekowego napoje (kefir, jogurt) i/albo jedząc produkty kwaszone (ogórki i kapustę). Można też zażywać probiotyki, czyli suplementy zawierające te dobroczynne drobnoustroje.

Syrop z lukrecją i antykoncepcja

Czekolada i antydepresanty

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?