PRAWDA. Ogórki czy pomidory warto obierać, gdyż najwięcej szkodliwych substancji – pestycydów, azotanów, metali ciężkich – kumuluje się tuż pod skórką. Jedzone wraz z nią przez osoby mające osłabiony lub chory układ pokarmowy, np. z wrzodami żołądka, zespołem jelita drażliwego, mogą wywołać zatrucie. Nowalijki zawsze przed jedzeniem trzeba dobrze umyć.
PRAWDA. Im większe są młode warzywa, bardziej przerośnięte, tym wyższe prawdopodobieństwo, że mają w sobie sporo chemii. Aby nowalijki szybciej rosły, często są traktowane sztucznymi nawozami. Podczas zakupów oglądajmy też ich liście – czy nie mają plam, przebarwień. Pożółkłe liście, np. rzodkiewki czy sałaty, zwykle świadczą o intensywnym nawożeniu.
MIT. Zawartość witamin i minerałów w warzywach szklarniowych i wyhodowanych w gruncie jest podobna. Jedynie ze względu na mniejszy dostęp światła te ze szklarni zwierają nieco mniej witaminy C. Mogą również trochę gorzej smakować i nie być tak aromatyczne, jak te z pola.
MIT. W foliowej torebce wytwarza się wilgoć, która przyspiesza przemianę azotanów w rakotwórcze azotyny. Nie powinniśmy w niej trzymać sałaty, szpinaku czy rzodkiewki. Nie kupujmy też zafoliowanych ogórków. Sałatę czy szpinak przed włożeniem do lodówki najlepiej zawinąć w bawełnianą ściereczkę lekko zmoczoną wodą.