Nowalijki po lupą
Nie możemy doczekać się świeżych owoców i warzyw, dlatego też często o tej porze roku sięgamy po nowalijki. Czy są zdrowe?
Pierwsze plony rosną ze znikomym udziałem słońca, zazwyczaj pod folia i niestety najczęściej są mocno wzbogacone chemicznymi dodatkami. Nie poleca się podawania nowalijek dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia, a zachowanie ostrożności szczególnie ważne jest do trzeciego roku życia malucha.
Także kobiety ciężarne i matki karmiące powinny zachować umiar i zdrowy rozsądek w sięganiu po nowalijki. To, co nam najbardziej zagraża, kryje się w młodych roślinach, które pobierają składniki z wzbogacanej sztucznie gleby, a są to: azotany, azotyny, kadm, rtęć, ołów, miedź, a także pozostałości środków ochrony roślin. Zwykłe mycie w bieżącej wodzie to za mało, aby skutecznie pozbyć się tych niechcianych dodatków.