Nowy sposób gotowania ryżu: Tak usuniesz rakotwórczy arsen

Arsen, który jest pierwiastkiem rakotwórczym, możemy znaleźć m.in. w ryżu
Arsen, który jest pierwiastkiem rakotwórczym, możemy znaleźć m.in. w ryżu123RF/PICSEL

Rosół doskonały

Sekretny składnik Na koniec warto dodać łyżkę spirytusu, rosół będzie klarowny, a jeśli coś nam zostanie na następny dzień, zachowa świeżość. Ewa Koza, mamsmak.com
Sekretny składnik Na koniec warto dodać łyżkę spirytusu, rosół będzie klarowny, a jeśli coś nam zostanie na następny dzień, zachowa świeżość. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Kolejność Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy kranówką i gotujemy na bardzo małym ogniu, minimum dwie godziny. Po tym czasie dodajemy warzywa, a gdy rosół znów się zagotuje, przyprawy.
Kolejność Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy kranówką i gotujemy na bardzo małym ogniu, minimum dwie godziny. Po tym czasie dodajemy warzywa, a gdy rosół znów się zagotuje, przyprawy. 123RF/PICSEL
Przyprawy Ponoć można ugotować rosół używając jedynie soli i pieprzu, tylko po co, skoro mamy szeroki wachlarz doskonałych przypraw. Aby nasza narodowa zupa smakowała i kusiła aromatem dodajmy dwa duże listki laurowe, świeżo mielony pieprz, odrobinę soli, dużą szczyptę ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, łyżkę sproszkowanego lubczyku i taką sama porcję czosnku niedźwiedziego.
Przyprawy Ponoć można ugotować rosół używając jedynie soli i pieprzu, tylko po co, skoro mamy szeroki wachlarz doskonałych przypraw. Aby nasza narodowa zupa smakowała i kusiła aromatem dodajmy dwa duże listki laurowe, świeżo mielony pieprz, odrobinę soli, dużą szczyptę ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, łyżkę sproszkowanego lubczyku i taką sama porcję czosnku niedźwiedziego. 123RF/PICSEL
Włoszczyzna Nie mniej ważne od jakości i ilości mięsa są, dobrane według tych samych kryteriów, warzywa. Trzymając się powyższych proporcji do przygotowania rosołu potrzebować będziemy: dwie marchewki, korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera, kawałek pora, trzy centymetry korzenia imbiru, dwa ząbki czosnku, małą cebulę, trzy gałązki natki pietruszki, jedną gałązkę selera, duży liść białej kapusty.
Włoszczyzna Nie mniej ważne od jakości i ilości mięsa są, dobrane według tych samych kryteriów, warzywa. Trzymając się powyższych proporcji do przygotowania rosołu potrzebować będziemy: dwie marchewki, korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera, kawałek pora, trzy centymetry korzenia imbiru, dwa ząbki czosnku, małą cebulę, trzy gałązki natki pietruszki, jedną gałązkę selera, duży liść białej kapusty. 123RF/PICSEL
Proporcje Rosół nie może być rozwodniony, dlatego ważne jest zachowanie proporcji. Dwa kilogramy kurczaka (indyka) i 300 gramów czerwonego mięsa to porcja, którą można zalać trzema litrami wody, by uzyskać aromatyczny i esencjonalny wywar.
Proporcje Rosół nie może być rozwodniony, dlatego ważne jest zachowanie proporcji. Dwa kilogramy kurczaka (indyka) i 300 gramów czerwonego mięsa to porcja, którą można zalać trzema litrami wody, by uzyskać aromatyczny i esencjonalny wywar. 123RF/PICSEL
Mięso Sprawa podstawowa: do naprawdę pysznego rosołu musisz użyć minimum dwóch gatunków mięsa. Dobrze sprawdza się połączenie białego na przykład kurczak lub indyk i czerwonego, tu polecamy szponder czy antrykot. Optymalnie byłoby dodać również podroby: kilka żołądków i serc.
Mięso Sprawa podstawowa: do naprawdę pysznego rosołu musisz użyć minimum dwóch gatunków mięsa. Dobrze sprawdza się połączenie białego na przykład kurczak lub indyk i czerwonego, tu polecamy szponder czy antrykot. Optymalnie byłoby dodać również podroby: kilka żołądków i serc. 123RF/PICSEL
Wydawać by się mogło, że rosół jest tak banalnie prosty, iż ugotować go potrafi nawet dziecko. Teoretycznie tak. Jeśli jednak chcesz połechtać nozdrza wybornym aromatem, a podniebienie wyjątkowym smakiem, następny rosół ugotuj wykorzystując nasze wskazówki.
Wydawać by się mogło, że rosół jest tak banalnie prosty, iż ugotować go potrafi nawet dziecko. Teoretycznie tak. Jeśli jednak chcesz połechtać nozdrza wybornym aromatem, a podniebienie wyjątkowym smakiem, następny rosół ugotuj wykorzystując nasze wskazówki. 123RF/PICSEL
Jesienią warto serwować rosół nie tylko od święta. Ten pożywny wywar działa rozgrzewająco. Jeśli umiejętnie dobierzemy przyprawy i podamy go z kaszą jaglaną, która ma właściwości usuwania nadmiaru śluzu z dróg oddechowych, zyskamy cennego sprzymierzeńca do walki z przeziębieniem. Czujesz, że „coś po tobie chodzi”? Nie faszeruj się niepotrzebnie farmaceutykami. Zacznij od kuchni. Przygotuj aromatyczny rosół, wygrzej stopy w gorącej wodzie, załóż grube skarpety i wyśpij się. Rozgrzany od środa i zregenerowany organizm to najlepsza tarcza chroniąca nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Jesienią warto serwować rosół nie tylko od święta. Ten pożywny wywar działa rozgrzewająco. Jeśli umiejętnie dobierzemy przyprawy i podamy go z kaszą jaglaną, która ma właściwości usuwania nadmiaru śluzu z dróg oddechowych, zyskamy cennego sprzymierzeńca do walki z przeziębieniem. Czujesz, że „coś po tobie chodzi”? Nie faszeruj się niepotrzebnie farmaceutykami. Zacznij od kuchni. Przygotuj aromatyczny rosół, wygrzej stopy w gorącej wodzie, załóż grube skarpety i wyśpij się. Rozgrzany od środa i zregenerowany organizm to najlepsza tarcza chroniąca nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. 123RF/PICSEL

Jak gotować ryż, by pozbyć się arsenu?

Już dawno powinniśmy zapomnieć o ryżu w plastikowych woreczkach
Już dawno powinniśmy zapomnieć o ryżu w plastikowych woreczkach123RF/PICSEL
Nowy sposób gotowania ryżu
Nowy sposób gotowania ryżuPAP Zdrowie

Czym grozi przyjmowanie dużych ilości arsenu?

Przepis na zapiekankę gyros z ryżemInteria KulinariaInteria Kulinaria