Najważniejsze jest wzmocnienie odporności naszego organizmu. Dwunastowieczna uczona benedyktynka z Bingen zalecała w tym celu stosowanie ziołowej mieszanki z pelargonią szlachetną. Środek ten tak pobudza nasz układ odpornościowy, że nie dochodzi do rozwoju infekcji wirusowej.
Do jego sporządzenia potrzebujemy: 20 g sproszkowanej pelargonii szlachetnej, 10 g sproszkowanego korzenia bertramu, 10 g sproszkowanej gałki muszkatołowej. Wszystkie te składniki (dostaniemy je w sklepach zielarskich) mieszamy. Przy wywołanych katarem pierwszych kichnięciach trzeba natychmiast zacząć wdychać (kilka razy dziennie) aromat tej mieszanki. Nie pomoże to jednak przy bakteryjnym, silnym katarze z żółtą wydzieliną. Przy grypowym bólu głowy zjedz kromkę chleba posypaną solą i 3 szczyptami ziołowej mieszanki.
Inny sposób: łyżeczkę mieszanki pogotuj przez 3 minuty w szklance wina, wypij jeszcze ciepłe. Ten sam napój pomoże przy przeziębieniach z bólem gardła i chrypką.
Porady pochodzą z książki Wigharda Strehlowa "Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z. Jak być zdrowym od stóp do głów". Wyd. Esprit.