Odchudzające nowalijki
Zdrowie
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy przed latem? Pomoże ci w tym dieta bogata w młode warzywa.
Zawierają dużo niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Są znakomitym źródłem błonnika i mają niewiele kalorii. Dieta oparta o nowalijki pomaga zrzucić zbędne kilogramy, usprawnia przemianę materii i oczyszcza organizm!
- Wybieraj warzywa młode. Oprócz podanych niżej sięgaj też po pomidory, paprykę, cukinię, cykorię, brokuły, seler naciowy.
- Zjadaj 5 posiłków w ciągu dnia. Podstawą każdego muszą być świeże warzywa. Dziennie nie możesz dostarczyć organizmowi więcej niż 1500 kcal.
- Pij min. 2 l dziennie - wody lub niesłodzonej herbaty: zielonej, czerwonej, ziołowej.
- Nie dosalaj ani nie dosładzaj potraw. Unikaj dań smażonych oraz tłustych sosów.
- Stosuj dietę przez 4-8 tygodni. Możesz powtarzać ją kilka razy w roku.
- Buraki - Dostarczają dużej ilości żelaza, dlatego poleca się je przy osłabieniu i niedokrwistoci. Młode liście zawierają także sporo wit. C i A oraz wapnia. 100 g - ok. 45 kcal
- Szczypior - Ma właściwości bakteriobójcze, reguluje przemianę materii, przyspiesza trawienie. Razem z młodą cebulką mogą być dodatkiem do większości dań. 100 g - ok. 30 kcal
- Kalafior - Jest bogaty w mikro- i makroelementy, głównie potas, wapń, magnez, wit. C i K. Ma też działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej jeść go na surowo! 100 g - ok. 20 kcal
- Sałata - Działa lekko przeczyszczająco, wspomaga trawienie, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, a przy tym jest bogata w wit. A, E, C i kwas foliowy. 100 g - ok. 15 kcal
- Kalarepa - To źródło wit. C, kwasu foliowego, beta-karotenu, wapnia oraz sodu. Kalarepa przyspiesza wydzielanie żółci, dzięki czemu wspomaga trawienie. 100 g - ok. 25 kcal
- Ogórek - Ma silne właściwości moczopędne, działa też lekko przeczyszczająco. Zawiera potas. Świetny zwłaszcza w upalne dni, bo dobrze gasi pragnienie. 100 g - ok. 10 kcal
- Marchew - Ceniona przede wszystkim za bardzo dużą zawartość karotenu, który wzmacnia odporność, poprawia kondycję i koloryt skóry. Ma mnóstwo błonnika. 100 g - ok. 30 kcal
- Rzodkiewka - Swój ostry smak zawdzięcza związkom siarki, działającym bakteriobójczo i pobudzającym trawienie. Ponadto zawiera wit. C, żelazo, miedź oraz mangan. 100 g - ok. 15 kcal
- Chude mięso i ryby: cielęcina, drób bez skóry, dorsz, pstrąg. Są bogatym źródłem białka.
- Nabiał: chudy twaróg, mleko, fermentowane przetwory mleczne. Dostarczają głównie wapnia.
- Owoce sezonowe: truskawki, czereśnie, wiśnie, porzeczki, maliny. Mają mnóstwo wit. C.
- Ryż brązowy i dziki, kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), makaron pełnoziarnisty. Dostarczają magnezu, żelaza i wit. z gruby B, a także węglowodanów złożonych, które na długo zaspokajają głód.
Możesz wyhodować je sama! Wzbogacą smak potraw, dzięki czemu nie będziesz musiała dosalać dań.
- Zioła: sięgaj po kolendrę, miętę, rozmaryn, bazylię, cząber, tymianek, lubczyk, majeranek i estragon. Zawierają one związki ułatwiające trawienie i regulujące metabolizm.
- Kiełki: rzodkiewki, słonecznika, brokuła, rzeżuchy, soczewicy, lucerny. To bomba odżywcza! Zawierają m.in. cynk, żelazo, jod, selen i większość witamin.
- Śniadanie: Twaróg odtłuszczony z rzodkiewkami, szczypiorem, dowolnymi kiełkami oraz ziołami.
- II śniadanie: Sałatka z mieszanych warzyw z 1 plastrem szynki drobiowej, skropiona oliwą z oliwek.
- Obiad: Zupa z młodych buraków; dzwonko chudej ryby z ziołami pieczone w folii, brązowy ryż.
- Podwieczorek: Koktajl owocowy lub warzywny: z 1 szkl. maślanki albo kefiru i garści owoców sezonowych lub 2 łodyg selera naciowego i ziół.
- Kolacja: Jajko w koszulce lub sadzone (bez tłuszczu), zblanszowane młode warzywa posypane koperkiem, natką lub szczypiorkiem.