Reklama

Odchudzające nowalijki

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy przed latem? Pomoże ci w tym dieta bogata w młode warzywa.

Zawierają dużo niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Są znakomitym źródłem błonnika i mają niewiele kalorii. Dieta oparta o nowalijki pomaga zrzucić zbędne kilogramy, usprawnia przemianę materii i oczyszcza organizm!

Główne zasady diety

  • Wybieraj warzywa młode. Oprócz podanych niżej sięgaj też po pomidory, paprykę, cukinię, cykorię, brokuły, seler naciowy.
  • Zjadaj 5 posiłków w ciągu dnia. Podstawą każdego muszą być świeże warzywa. Dziennie nie możesz dostarczyć organizmowi więcej niż 1500 kcal.
  • Pij min. 2 l dziennie - wody lub niesłodzonej herbaty: zielonej, czerwonej, ziołowej.
  • Nie dosalaj ani nie dosładzaj potraw. Unikaj dań smażonych oraz tłustych sosów.
  • Stosuj dietę przez 4-8 tygodni. Możesz powtarzać ją kilka razy w roku.

To warto jeść:

  • Buraki - Dostarczają dużej ilości żelaza, dlatego poleca się je przy osłabieniu i niedokrwistoci. Młode liście zawierają także sporo wit. C i A oraz wapnia. 100 g - ok. 45 kcal
  • Szczypior - Ma właściwości bakteriobójcze, reguluje przemianę materii, przyspiesza trawienie. Razem z młodą cebulką mogą być dodatkiem do większości dań. 100 g - ok. 30 kcal
  • Kalafior - Jest bogaty w mikro- i makroelementy, głównie potas, wapń, magnez, wit. C i K. Ma też działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej jeść go na surowo! 100 g - ok. 20 kcal
  • Sałata - Działa lekko przeczyszczająco, wspomaga trawienie, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, a przy tym jest bogata w wit. A, E, C i kwas foliowy. 100 g - ok. 15 kcal
  • Kalarepa - To źródło wit. C, kwasu foliowego, beta-karotenu, wapnia oraz sodu. Kalarepa przyspiesza wydzielanie żółci, dzięki czemu wspomaga trawienie. 100 g - ok. 25 kcal
  • Ogórek - Ma silne właściwości moczopędne, działa też lekko przeczyszczająco. Zawiera potas. Świetny zwłaszcza w upalne dni, bo dobrze gasi pragnienie. 100 g - ok. 10 kcal
  • Marchew - Ceniona przede wszystkim za bardzo dużą zawartość karotenu, który wzmacnia odporność, poprawia kondycję i koloryt skóry. Ma mnóstwo błonnika. 100 g - ok. 30 kcal
  • Rzodkiewka - Swój ostry smak zawdzięcza związkom siarki, działającym bakteriobójczo i pobudzającym trawienie. Ponadto zawiera wit. C, żelazo, miedź oraz mangan. 100 g - ok. 15 kcal

Reklama

To także możesz jeść podczas diety

  • Chude mięso i ryby: cielęcina, drób bez skóry, dorsz, pstrąg. Są bogatym źródłem białka.
  • Nabiał: chudy twaróg, mleko, fermentowane przetwory mleczne. Dostarczają głównie wapnia.
  • Owoce sezonowe: truskawki, czereśnie, wiśnie, porzeczki, maliny. Mają mnóstwo wit. C.
  • Ryż brązowy i dziki, kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), makaron pełnoziarnisty. Dostarczają magnezu, żelaza i wit. z gruby B, a także węglowodanów złożonych, które na długo zaspokajają głód.

Świeże zioła oraz kiełki

Możesz wyhodować je sama! Wzbogacą smak potraw, dzięki czemu nie będziesz musiała dosalać dań.

  • Zioła: sięgaj po kolendrę, miętę, rozmaryn, bazylię, cząber, tymianek, lubczyk, majeranek i estragon. Zawierają one związki ułatwiające trawienie i regulujące metabolizm.
  • Kiełki: rzodkiewki, słonecznika, brokuła, rzeżuchy, soczewicy, lucerny. To bomba odżywcza! Zawierają m.in. cynk, żelazo, jod, selen i większość witamin.

Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie: Twaróg odtłuszczony z rzodkiewkami, szczypiorem, dowolnymi kiełkami oraz ziołami.
  • II śniadanie: Sałatka z mieszanych warzyw z 1 plastrem szynki drobiowej, skropiona oliwą z oliwek.
  • Obiad: Zupa z młodych buraków; dzwonko chudej ryby z ziołami pieczone w folii, brązowy ryż.
  • Podwieczorek: Koktajl owocowy lub warzywny: z 1 szkl. maślanki albo kefiru i garści owoców sezonowych lub 2 łodyg selera naciowego i ziół.
  • Kolacja: Jajko w koszulce lub sadzone (bez tłuszczu), zblanszowane młode warzywa posypane koperkiem, natką lub szczypiorkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: diety | odchudzanie | nowalijki | warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy