Odchudzamy wielkanocne smakołyki

Tradycyjne świąteczne śniadanie potrafi dostarczyć nam... 1500 kcal! A to przecież dopiero początek rodzinnego biesiadowania... Znamy jednak sposoby, by potrawy, nic nie tracąc ze smaku, zgubiły mnóstwo kalorii, tłuszczu i cholesterolu!

Żurek, wędliny, pieczenie, faszerowane jajka... I oczywiście serniki, babki, mazurki... Choć bardzo smaczne, mogą być prawdziwym wyzwaniem dla naszego układu krążenia oraz wątroby. Wszystko przez zawrotną wręcz ilość tłuszczu! Jego nadmiar powoduje, że w naczyniach krwionośnych rośnie poziom tzw. złego cholesterolu, który sprzyja miażdżycy. Wątroba zaś musi ciężej pracować, by odpowiednio przekształcić wszystkie kwasy tłuszczowe i przesłać je dalej do organizmu.

Reklama

Na szczęście jest na to rada! Wystarczy, że w wielkanocnych specjałach podmienisz niektóre składniki, a staną się dużo zdrowsze. Dzięki takiej sztuczce będziesz po świętach cieszyć się nie tylko miłymi wspomnieniami, ale też dobrym samopoczuciem!

Majonez... na cenzurowanym

Pierwszym winowajcą, odpowiedzialnym za nadmiar tłuszczy w wielkanocnych potrawach jest majonez. Hojnie dodajemy go do jaj i sosów. Tymczasem, nawet wytrawni kucharze uważają, że połowa majonezu zastąpiona lekkim naturalnym jogurtem nie tylko obniża kaloryczność sosu, ale też poprawia walory smakowe potrawy. Warto to sprawdzić!

Pyszne galarety

Mogą być superzdrową przystawką! Żelatyna zawiera sporo odmładzającego kolagenu, potrzebnego naszym kościom i skórze. Gdy jednak zalejesz nią tłuste mięso, narazisz się na ogromną porcję cholesterolu! Potrawę przygotuj więc z gotowanego drobiu (lub ryb) i jarzyn, np. włoszczyzny, brokułów. Żelatynę rozpuść zaś w gorącym bulionie warzywnym. Będzie kolorowo, smacznie i... lekko!

Wskazówka dietetyczna

Unikaj sztucznych dodatków, np. kostek bulionowych, mieszanek przyprawowych. Mnóstwo w nich soli, a ta zaostrza apetyt na tłuste i słodkie potrawy.

Podczas śniadania zrezygnuj z największych bomb kalorycznych: białej kiełbasy, pasztetu wieprzowego oraz kajmakowego mazurka. Zjesz 800 kcal mniej!

Wypieki w wersji light

Trudno wyobrazić sobie święta bez mazurka czy baby... Nie musisz z nich rezygnować, tylko zamiast baby drożdżowej na maśle, upiecz znacznie lżejszą, piaskową. Nie oblewaj jej lukrem czy polewą z czekolady (to połowa kalorii więcej w każdej porcji!), tylko oprósz tartymi orzechami. Tłusty mazurek kajmakowy zamień na biszkoptowy spód posmarowany owocowym przecierem i obłożony bakaliami.

Pasztet nie musi być taki tłusty

Upieczony z wieprzowiny, obłożony boczkiem, z dodatkiem jajek stanowi potężną porcję cholesterolu! Tymczasem wyborny pasztet można przygotować z chudego mięsa drobiowego albo z cielęciny. Nie będzie zbyt suchy, jeśli dodasz do masy ugotowane, zmielone warzywa (polecamy seler!), a jajka zastąpisz 3 łyżkami jogurtu. Taki specjał to mniej tłuszczu o prawie 2/3!

Superlekkie sałatki? To łatwe!

Goszczą na świątecznym stole nie tylko podczas niedzielnego śniadania. Warto więc zadbać, by było z nich jak najmniej wysokotłuszczowych i przetworzonych składników, a... mnóstwo witamin! Jak to zrobić? Sery, wędlinę, smażone mięso i... przynajmniej część jajek na twardo zastąp wysokobiałkowymi strączkami (np. soczewicą, cieciorką) oraz chrupiącymi świeżymi warzywkami (unikaj tych konserwowanych). Przyprawione lekkim sosem winegret, świeżymi ziołami i posypane kiełkami zamienią się we wzorowe dietetyczne danie!

Żurek: Tradycyjna zupa na medal

Ugotowany na zakwasie z mąki żytniej jest... lekki i odżywczy! Traci dopiero na swoich walorach zdrowotnych, gdy zostaje zabielony śmietaną, podany z białą kiełbasą albo boczkiem. Te wysokotłuszczowe składniki zamień na włoszczyznę i jajko ugotowane na twardo.  Zupę koniecznie przypraw majerankiem.

Pascha i sernik dla liczących kalorie

Od zawsze pyszniły się na twoim stole? Niech tak pozostanie! Do ich sporządzenia wykorzystaj jednak chudy twaróg. Poza tym upiecz sernik, który nie wymaga maślanego spodu. Do paschy nie dodawaj białej czekolady, słodkiego mleka skondensowanego ani śmietany kremówki - wystarczy chudy jogurt.

5 superproduktów, które ułatwiają trawienie

Aby wspomóc układ pokarmowy, dodawaj do potraw:

  • chili - pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku
  • kminek - likwiduje wzdęcia
  • chrzan - przyspiesza przemianę materii
  • jogurt naturalny - dostarcza tzw. dobrych bakterii i zapobiega zaparciom
  • natkę pietruszki - chroni przed biegunką


Dobra rada: między posiłkami pij zieloną herbatę. Pobudza metabolizm i pomaga spalić tłuszcz.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje