Reklama

Odgrzybiamy układ trawienny

O tej porze roku, gdy częściej chorujemy, leczymy się antybiotykami i dokuczają nam wrzody, nasza odporność jest obniżona. Dlatego żołądek i jelita potrzebują szczególnej ochrony przed intruzami

Wskazówki nie tylko dietetyczne

1. Stosuj domowe sposoby w razie przeziębienia (jedz czosnek, pij gorący bulion). Antybiotykami lecz się wyłącznie z przepisu lekarza i stosuj probiotyki w trakcie terapii.

2. Zapanuj nad stresem! Nadmierne, często niepotrzebne nerwy obniżają odporność organizmu. W rozładowaniu stresu pomoże aktywność fizyczna (np. nordic walking, spacer).

3. Dbaj o regularne wypróżnienia. Kilka suszonych śliwek lub płaska łyżka otrąb (popita szklanką wody) pomogą usunąć niestrawione resztki z przewodu pokarmowego, co zmniejszy ryzyko rozwoju grzyba candida. Jednak gdy zaparcia nie ustępują, pojawiają się biegunki, zgaga, bulgotanie w brzuchu, skonsultuj się z lekarzem (objawy grzybicy są podobne do innych chorób).

4. Pij dużo płynów. Dobra jest woda z sokiem z cytryny (kwaśne napoje blokują toksyny i grzyby). Unikaj soków ze słodkich owoców.

5. Ogranicz węglowodany oraz wyklucz cukier. Te składniki sprzyjają namnażaniu się grzybów w układzie trawiennym, często są też sprawcami biegunek i innych dolegliwości.

Produkty ZAKAZANE

Należy wystrzegać się nie tylko cukierków, ciast i bułek. Trzeba ograniczyć pożywienie, w którym jest dużo cukru.


Słodkie owoce

Reklama

Banany, winogrona, mango zawierają dużo cukrów i mają wysoki indeks glikemiczny. Jedzone w nadmiarze sprzyjają rozwojowi grzybicy. 

Nabiał z cukrem 

Zrezygnuj z dosładzanych jogurtów. Niewskazane są też sery pleśniowe.

Alkohol

Również zawiera cukry! Np. piwo ma wysoki indeks glikemiczny (110 IG) i jest kaloryczne (ok. 250 kcal w półlitrowej butelce!). „Mączyste” warzywa, czyli te, które mają dużo skrobi (ziemniaki, kukurydza, groch, fasola, ciecierzyca).

Produkty POLECANE

Wybieraj składniki, które mają właściwości grzybobójcze. Ułatwiają one też trawienie, chronią przed bakteriami!

Kasze, płatki owsiane, pieczywo i makarony pełnoziarniste

To produkty bogate w błonnik, który znany jest z tego, że wzmaga perystaltykę, a tym samym zmniejsza ryzyko namnażania się grzybów – „wymiata” je z przewodu pokarmowego. 

Olej kokosowy

Niedawno odkryto, że obecny w nim kwas laurynowy wykazuje efekt grzybobójczy (nierafinowany olej kokosowy zawiera duże ilości tej substancji). Olej rzepakowy i oliwa Cenne są szczególnie te tłoczone na zimno i jadane na surowo (w sałatkach, koktajlach). Działają podobnie jak olej kokosowy. 

Czosnek (świeży) 

Zawarta w nim allicyna ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Inne substancje występujące w czosnku wzmacniają skuteczność odtruwania organizmu.

Warzywa

Wybieraj pomidory, brokuły, cukinię, ogórek, szpinak, paprykę – zawierają dużo błonnika i witamin, a niewiele skrobi. 

Przyprawy 

Polecane są zwłaszcza kurkuma, oregano, bazylia oraz cynamon, gdyż wykazują silne właściwości antygrzybicze. Kiszonki warzywne Podczas kiszenia spada w warzywach zawartość cukru. W procesie fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego, które unieszkodliwiają toksyny w jelitach.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy