Oto zabójcy metabolizmu. Przez te produkty nie możesz schudnąć
Metabolizm to słowo, które wiosną odmieniamy przez wszystkie przypadki i zastanawiamy się jak go przyspieszyć. Z pomocą spieszy dietetyk Haylie Pomroy, której książka o "Książka kucharska. Dieta przyspieszająca metabolizm" niedawno ukazała się na rynku polskim.
Monika Dzwonnik: Dlaczego ludzie wierzą, że to głodówki są najlepszym sposobem na odchudzanie? Ty przekonujesz, że trzeba jeść, żeby schudnąć.
Haylie Pomroy: - Głodzenie się, czy też drastyczne ograniczenie jedzenia nie jest rozwiązaniem problemu nadwagi, czy też sposobem na odchudzanie. Taka metoda nigdy nie przybliży nas do zdrowia, ani tym bardziej wymarzonej sylwetki. Można się zagłodzić na śmierć, nigdy na zdrowie. Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje szeregu mikro- i makroelementów, są one również niezbędne do uzyskania i utrzymania prawidłowej wagi.
Często mówi się o produktach, które przyspieszają metabolizm, czy faktycznie pewne grupy produktów są bardziej efektywne w pobudzaniu metabolizmu?
- Aby przyspieszyć metabolizm należy sięgać po produkty, które posiadają wysoką gęstość odżywczą (na szczycie tej listy dominują warzywa). Składniki odżywcze i mikroelementy zdecydowanie są naszym sprzymierzeńcem w napędzaniu metabolizmu. To, czego należy się wystrzegać to cukier, kawa i gluten - to zdecydowani mordercy metabolizmu.
Często za dietetyczne fiasko winą obarczamy właśnie metabolizm. Czy słusznie?
- Większość diet jest tak skonstruowana, że nie koncentruje się na przyczynach i powodach, dla których tak trudno jest nam zrzucić zbędne kilogramy. Jednak pragnę podkreślić, że dieta przyspieszająca metabolizm, to model żywienia i program odżywiania, który koncentruje się na rozwiązywaniu wspomnianego wyżej problemu. Właściwe odżywianie przyczynia się do tego, że organizm rozwiązuje ten problem, a w efekcie prowadzi to do utraty masy ciała.
Czy prawdą jest, że im częściej stosujemy diety, tym wolniejszy jest nasz metabolizm?
- Nasze ciało zawsze stara się dostosować. Faktycznie, spowolniony metabolizm jest dla niego formą zabezpieczenia, kiedy kolejną dietą doprowadzimy go do kolejnego kryzysu. Ale pamiętajmy, że nie jest to proces nieodwracalny.