Owoce w diecie diabetyka
Jadłospis osób borykających się z cukrzycą wypełniony jest szeregiem ograniczeń i zakazów. Dotyczy to również owoców, które choć cenne odżywczo, mogą zawierać pokaźne dawki cukrów prostych. Które owoce trzeba wykluczyć, a które są rekomendowane dla diabetyków?

Błonnik - surowe włókno roślinne
Owoce są skarbnicą łatwych do przyswojenia przez komórki ludzkiego organizmu witamin i składników mineralnych. Obfitują też w błonnik, który jest niezwykle pożądanym składnikiem w jadłospisie osób dotkniętych cukrzycą. Wypełniając żołądek błonnik utrwala uczucie sytości zapobiegając przejadaniu się. Surowe włókno roślinne stymuluje też ruchy perystaltyczne jelit: niweluje zaparcia i przyspiesza usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Korzystnie wpływa na procesy metaboliczne i normalizowanie poziomu cukru we krwi. Błonnik obniża średnią, a zwłaszcza poposiłkową glikemię, zmniejsza częstość epizodów hipoglikemii i regulując wydzielanie insuliny zapobiega insulinooporności. Fruktoza - cukier prosty Jednak owoce, obok wyżej wymienionych zalet, zawierają też niekorzystny dla diabetyków cukier prosty - fruktozę, którego ilości w diecie osób chorujących na cukrzycę trzeba mocno ograniczać. Które owoce mają najwięcej fruktozy? Których trzeba unikać, a które będę zalecane w diecie cukrzycowej?

Owoce z czarnej listy Wśród owoców zawierających duże dawki fruktozy, która wyklucza je z diety cukrzycowej wymienić trzeba: - winogrona, - śliwki, - banany, - czarne porzeczki, - daktyle, - owoce suszone, - owoce z puszki, - owoce w syropie, - soki owocowe (soki są pozbawione błonnika, zawierają pokaźne dawki fruktozy i skutkują gwałtownym wzrostem poziomu glukozy we krwi, czego diabetycy muszą unikać).

Owoce rekomendowane dla diabetyków Spośród owoców z białej listy warto wybierać jak najmniej słodkie odmiany. Dobrze obrazuje to przykład jabłek, wśród których znajdziemy kwaskowate (szara reneta), ale też bardzo słodkie takie jak lobo, ligol czy kosztele. Z tych drugich trzeba koniecznie zrezygnować. Warto zakupić też wagę elektroniczną, by nie przekraczać porcji 250-300 gramów owoców na dobę. Owoce dozwolone w diecie cukrzycowej: - grapefruity, - cytryny,

- awokado, - kiwi, - jeżyny, - jabłka, - agrest, - borówki, - wiśnie, - czereśnie, - gruszki, - białe i czerwone porzeczki, - ananasy, - pomarańcze, - żurawina. Ewa Koza, mamsmak.com