Reklama

Reklama

Owoce w diecie diabetyka

Jadłospis osób borykających się z cukrzycą wypełniony jest szeregiem ograniczeń i zakazów. Dotyczy to również owoców, które choć cenne odżywczo, mogą zawierać pokaźne dawki cukrów prostych. Które owoce trzeba wykluczyć, a które są rekomendowane dla diabetyków?

Błonnik - surowe włókno roślinne 


Owoce są skarbnicą łatwych do przyswojenia przez komórki ludzkiego organizmu witamin i składników mineralnych. Obfitują też w błonnik, który jest niezwykle pożądanym składnikiem w jadłospisie osób dotkniętych cukrzycą.

Wypełniając żołądek błonnik utrwala uczucie sytości zapobiegając przejadaniu się. Surowe włókno roślinne stymuluje też ruchy perystaltyczne jelit: niweluje zaparcia i przyspiesza usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Korzystnie wpływa na procesy metaboliczne i normalizowanie poziomu cukru we krwi.

Błonnik obniża średnią, a zwłaszcza poposiłkową glikemię, zmniejsza częstość epizodów hipoglikemii i regulując wydzielanie insuliny zapobiega insulinooporności.

Fruktoza - cukier prosty

Jednak owoce, obok wyżej wymienionych zalet, zawierają też niekorzystny dla diabetyków cukier prosty - fruktozę, którego ilości w diecie osób chorujących na cukrzycę trzeba mocno ograniczać. Które owoce mają najwięcej fruktozy? Których trzeba unikać, a które będę zalecane w diecie cukrzycowej?

Reklama


Owoce z czarnej listy

Wśród owoców zawierających duże dawki fruktozy, która wyklucza je z diety cukrzycowej wymienić trzeba:
- winogrona, - śliwki,
- banany,
- czarne porzeczki,
- daktyle,
- owoce suszone, - owoce z puszki,
- owoce w syropie,
- soki owocowe (soki są pozbawione błonnika, zawierają pokaźne dawki fruktozy i skutkują gwałtownym wzrostem poziomu glukozy we krwi, czego diabetycy muszą unikać). 


Owoce rekomendowane dla diabetyków

Spośród owoców z białej listy warto wybierać jak najmniej słodkie odmiany. Dobrze obrazuje to przykład jabłek, wśród których znajdziemy kwaskowate (szara reneta), ale też bardzo słodkie takie jak lobo, ligol czy kosztele.

Z tych drugich trzeba koniecznie zrezygnować. Warto zakupić też wagę elektroniczną, by nie przekraczać porcji 250-300 gramów owoców na dobę. Owoce dozwolone w diecie cukrzycowej:

- grapefruity,
- cytryny,

- awokado,
- kiwi,
- jeżyny,
- jabłka,
- agrest,
- borówki,
- wiśnie,
- czereśnie,
- gruszki,
- białe i czerwone porzeczki,
- ananasy,
- pomarańcze,
- żurawina.

Ewa Koza, mamsmak.com      

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: diabetyk

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje