Paracetamol i suplementy: Oto najczęstszy błąd!

Lecząc ból na własną rękę możemy wyrządzić sobie ogromną krzywdę
Lecząc ból na własną rękę możemy wyrządzić sobie ogromną krzywdę123RF/PICSEL

Buraczany eliksir wzmacniający zdrowie

Zakwas z buraków przede wszystkim działa krwiotwórczo – pomaga więc leczyć anemię. Powinny sięgać po niego szczególnie kobiety, które borykają się z obfitymi miesiączkami. Napój ten dodaje werwy, wigoru, niweluje zmęczenie. Ponadto świetnie wzmacnia odporność, reguluje trawienie, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, a także wspomaga pracę nerek i wątroby.
Zakwas z buraków przede wszystkim działa krwiotwórczo – pomaga więc leczyć anemię. Powinny sięgać po niego szczególnie kobiety, które borykają się z obfitymi miesiączkami. Napój ten dodaje werwy, wigoru, niweluje zmęczenie. Ponadto świetnie wzmacnia odporność, reguluje trawienie, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, a także wspomaga pracę nerek i wątroby. 123RF/PICSEL
Na początek potrzebny będzie duży słoik, który należy wyparzyć gorącą wodą. Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Na dno słoika wrzucić przyprawy: 4 ząbki czosnku, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka ziarenek czarnego pieprzu. Następnie ułożyć pokrojone buraki, plasterek po plasterku, tak aby przykryły ok. ¾ słoika. Całość zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli kuchennej.
Na początek potrzebny będzie duży słoik, który należy wyparzyć gorącą wodą. Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Na dno słoika wrzucić przyprawy: 4 ząbki czosnku, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka ziarenek czarnego pieprzu. Następnie ułożyć pokrojone buraki, plasterek po plasterku, tak aby przykryły ok. ¾ słoika. Całość zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli kuchennej. 123RF/PICSEL
Buraczany zakwas najlepiej pić codziennie rano na czczo. Chociaż jest skarbnicą zdrowia, nie wszyscy mogą go spożywać. Zdarza się, że podrażnia żołądek, powodując uczucie pieczenia. W tym przypadku najlepiej spróbować pić go po posiłku lub znaleźć dla siebie inny, lepszy "eliksir".
Buraczany zakwas najlepiej pić codziennie rano na czczo. Chociaż jest skarbnicą zdrowia, nie wszyscy mogą go spożywać. Zdarza się, że podrażnia żołądek, powodując uczucie pieczenia. W tym przypadku najlepiej spróbować pić go po posiłku lub znaleźć dla siebie inny, lepszy "eliksir".
Po upływie kilku dni zakwas należy odcedzić, przelać do butelek, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
Po upływie kilku dni zakwas należy odcedzić, przelać do butelek, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. 123RF/PICSEL
Przed zakręceniem należy się upewnić, że buraki nie wystają ponad powierzchnię wody – w przeciwnym przypadku mogą zacząć pleśnieć. Słoik z burakami nakryć wieczkiem, ale nie zakręcać szczelnie i odstawić na kilka dni (najlepiej 7) w ciemne, chłodne miejsce. W międzyczasie można doglądać i zbierać pianę wytwarzającą się na powierzchni.
Przed zakręceniem należy się upewnić, że buraki nie wystają ponad powierzchnię wody – w przeciwnym przypadku mogą zacząć pleśnieć. Słoik z burakami nakryć wieczkiem, ale nie zakręcać szczelnie i odstawić na kilka dni (najlepiej 7) w ciemne, chłodne miejsce. W międzyczasie można doglądać i zbierać pianę wytwarzającą się na powierzchni.