Picie naparu z morwy reguluje poziom cukru we krwi
Najnowsze badania dały więcej niż obiecujące wyniki. Okazało się bowiem, że jest związek między regularnym piciem naparu z morwy, a rzadszym występowaniem cukrzycy typu 2. Czy na tym właściwości protekcyjne liści morwy się kończą? Bynajmniej.
Liście morwy są bogate w składniki odżywcze. Są pełne silnych związków roślinnych, takich jak przeciwutleniacze polifenolowe. Prócz tego zawierają także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, witaminę C i cynk. Nic zatem dziwnego, że od lat wyciągi z morwy są stosowane w ziołolecznictwie. Korzenie zaś wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.
Tymczasem najnowsze badania potwierdzają, że ekstrakt z morwy może pomóc w zapobieganiu cukrzycy. Testy wykazały, że ekstrakt może skutecznie zmniejszyć całkowitą ilość cukru wchłanianego do krwiobiegu o ponad 20 proc. Naukowcy uważają, że dalsze badania pomogą określić długoterminowe korzyści zdrowotne wyciągu z liści morwy.
Jednak to nie są jedyne korzyści, jakie możemy czerpać z systematycznego spożywania naparu z mory. Niektóre badania przeprowadzone w probówkach wykazały, że ekstrakt z liści morwy zapobiega przebarwieniom. Inne potwierdziły, że ekstrakt z liści morwy może chronić komórki wątroby przed uszkodzeniem i minimalizować stan zapalny wątroby, a do tego może sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wspomagając spalanie tkanki tłuszczowej.