Reklama

Reklama

Pięć dolegliwości brzucha: Co znaczą, jak je leczyć

Chociaż uciążliwe, zwykle nie są bardzo silne. Dlatego wiele osób stara się je... przeczekać. Z czasem przyzwyczajamy się do tego, że niekiedy boli nas brzuch. Warto jednak poradzić się lekarza!

Skrobanie i pieczenie wysoko pośrodku

Jeśli pojawia się: Gdy długo nie jesz - ostrzega o chorobie wrzodowej dwunastnicy; 1-3 godz. po posiłku - żołądka.

Reklama

Co robić: Jedz co 3 godziny mały posiłek.

Bezpieczne są: Czerstwe pszenne pieczywo, sucharki, kasza manna, kleik ryżowy, chudy drób, gotowana marchew, pieczone jabłka.

Ból całego nadbrzusza


Może być skutkiem nietrawienia przez ciebie niektórych pokarmów. Najczęściej są to produkty mleczne (z tzw. laktozą) lub zbożowe (z tzw. glutenem).

Co robić: Przez 1 tydzień nie jedz najpierw jednych, a przez kolejny - drugich. Tak zmieniona dieta (bez laktozy lub glutenu) może wystarczyć, byś poczuła się dobrze.

Gniecenie w prawym boku


Bywa oznaką zapalenia wątroby (razem z przewlekłym zmęczeniem).

Co robić: Ogranicz w diecie tłuszcz, za to jedz więcej pokarmów, które dostarczą ci ochronnego dla wątroby białka (np. odtłuszczone produkty mleczne).

Ucisk i skurcz raz po lewej, raz po prawej stronie


Takie przemieszczające się, a do tego to silniejsze, to słabsze dolegliwości są typowe dla zespołu jelita drażliwego. Dodatkowym objawem są zaparcia lub biegunki (często naprzemienne). Specjaliści zalecają dietę zawierającą jak najmniej składników fermentujących (tzw. dietę FODMAP).

Co robić: Unikaj m.in. warzyw kapustnych, strączkowych, cebuli oraz czosnku, mleka, maślanki i kwaśnego mleka, suszonych owoców. Stosuj preparaty z tzw. dobrymi bakteriami (doradzone przez lekarza).

Ból znad pępka, opasujący

Jeśli słabnie, gdy leżysz na lewym boku z kolanami zgiętymi przy piersiach - najprawdopodobniej rozwinął się u ciebie stan zapalny trzustki.

Co robić: Powinnaś ograniczyć pokarmy, które wpływają pobudzająco na narząd: tłuste, smażone, pieczone, a także bogate w błonnik. Zastąp je chudymi, gotowanymi lub duszonymi, rozdrobnionymi. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje