Pięć powodów, dla których warto codziennie jeść miód
Jest bardzo zdrowy! Używaj go zamiast cukru.
Szczególnie miód lipowy i spadziowy działa antybakteryjnie, a do tego antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Wspomaga układ odpornościowy. Jest zalecany m.in. osobom podatnym na infekcje i już przeziębionym, ale też dużo pracującym przy komputerze (a przez to mniej odpornym).
Z takiego działania słynie głównie miód rzepakowy. Obniża ciśnienie i wyrównuje niedobory ważnego dla układu krążenia potasu. Pomocny przy miażdżycy tętnic, niewydolności mięśnia sercowego oraz dusznicy sercowej.
Mniej drażniącego kwasu solnego, zregenerowane ubytki w błonie śluzowej i zaleczone wrzody żołądka oraz dwunastnicy to zasługa m.in. miodu akacjowego.
Aby mniej się denerwować, nie uskarżać się na ból głowy, ale też złagodzić dolegliwości klimakteryjne, a także dobrze sypiać, warto jeść np. miód nostrzykowy. Chroni też przed chorobą wieńcową.
Dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie, a także dotkniętych anemią polecany jest m.in. miód mniszkowy