Pięć powodów, dla których warto jeść jedno jajko dziennie. Codziennie!

Jeszcze kilka lat temu lekarze ostrzegali nas przed zawartym w jajkach cholesterolem. Miał on odkładać się w naczyniach krwionośnych, powodując w efekcie udar i zawał serca. Dziś coraz częściej słyszymy, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów i warto jeść je regularnie. Najlepiej codziennie!

Wiemy dziś również, że poziom cholesterolu we krwi w niewielkim stopniu zależy od tego, co ląduje na naszych talerzach. Główna jego część produkowana jest w wątrobie i zależy często od czynników genetycznych. Wiemy też, że za powstawanie miażdżycy odpowiedzialne są kwasy tłuszczowe - średnie jajko zawiera 1,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych, dla porównania parówka może mieć ich nawet trzy razy więcej! 

Lekarze i dietetycy przekonują dziś, że warto jeść jedno jajko dziennie, codziennie. Dlaczego?

Jest doskonałym źródłem białka

Reklama

Jajko charakteryzuje się bardzo wysoką wartością biologiczną - średnio dostarcza nawet 7g białka! Spora grupa dietetyków jest zdania, że jajko to najzdrowszy dostępny na naszej planecie produkt - charakteryzuje się najbogatszym składem aminokwasowym - zawiera nawet te aminokwasy, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć. Spokojnie mogą więc po nie sięgać wegetarianie, którzy chcą zadbać o zdrową i pełnowartościową dietę. 

Warto pamiętać, że jajko to również bogate źródło karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom oczu takim jak zaćma czy degradacja plamki żółtej. 

Wzmacnia włosy i paznokcie

Jajko to bogate źródło aminokwasów i minerałów odpowiedzialnych za piękne, mocne włosy i paznokcie. Jest bogatym źródłem biotyny, która wpływa na porost włosów i i zapobiega przesuszaniu się skóry głowy. Jajko bogate jest również w żelazo - minerał niezwykle ważny, szczególnie dla kobiet. Udowodniono, że jedzenie jajek kilka razy w tygodniu wzmacnia włosy, zapobiegając przerzedzaniu się czupryny i gwarantuje silne, zdrowe paznokcie. 

Nasze babcie stosowały również niezwykle skuteczną maseczkę do włosów na bazie jajek i nafty. Przepis na nią jest banalnie prosty: Do miski wlej trzy łyżki nafty i dwa-trzy żółtka, w zależności od długości twoich włosów. Całość dokładnie wymieszaj i wsmaruj obficie w skórę głowy. Maseczkę pozostaw pod ręcznikiem przynajmniej na 30 minut, następnie spłucz ją dokładnie i susz włosy tak, jak zwykle. Włosy będą miękkie i lśniące, a przy regularnym stosowaniu wzmocnią się i widocznie zagęszczą. 

Syci na długo

Jajko to jeden z najbardziej sycących produktów. Jest też idealnym połączeniem białka i tłuszczu, co sprawia, że jest doskonałym pomysłem na idealne, pełnowartościowe śniadanie. Jajecznica, jajko na miękko, a może omlet? Każda z tych propozycji brzmi świetnie, ale warto pamiętać, że najlepiej syci jajko na twardo!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje